Почетак » Вести » „БГ на води наишао на проблеме, мењамо закон“

„БГ на води наишао на проблеме, мењамо закон“

104099427156617c7d49b2a351739372_w640

У Скупштину Србије данас су стигле допуне закона о реализацији пројекта „Београд на води“, којима се инвеститору омогућава издавање посебне грађевинске дозволе

Допуне закона су потребне да би, како је навела Влада, инвеститор могао да примени најсавременије технике градње високих објеката.

Kако се наводи у образложењу Предлога допуна закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта „Београд на води“, у питању је посебна дозвола за припремне радове.

Под припремним радовима подразумева се рушење постојећих објеката, измештање инфраструкуре, рашчишћавање терена, земљани радови, сондирање терена.

Додаје се да је инвеститор у пракси наишао на проблеме, односно да захтевне, најсложеније објекте у грађевинском смислу не може да изведе уколико се не измени закон.

„Оправдање за увођење овог управног акта лежи у чињеници да се у конкретном случају ради о веома захтевним објектима, који захтевају и посебну динамику и технологију извођења радова, а пре свега се односи на могућност дефинисања радова по фазама, на начин да прва фаза представља постављање истражних шипова и извођење осталих сродних радова који не представљају изградњу објекта“, наводи се у образложењу закона.

Законом се прецизира и да је реч о објектима површине преко 30.000 метара квадратних и да ће се радови изводити у две фазе.

Прва фаза, за коју се издаје грађевинска дозвола, обухвата извођење радова на изградњи темеља објекта, док се у другој фази изградње главног објеката, који се такође изводи у две фазе, планира завршетак свих осталих радова. Лекс специјалс о пројекту „Београд на води“ Скупштина Србије усвојила је у априлу ове године.

Тим законом је предвиђено да се на површини од око 177 хектара изгради више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.

У септембру је постављен камен темељац за изградњу прве две куле у пројекту „Београд на води“.

Танјуг