Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ВУЧИЋ: Балкан је буре барута, довољна је искра

ВУЧИЋ: Балкан је буре барута, довољна је искра

vucic

Србија је чврста и стабилна земља, али довољно је неколико кризних ситуација у региону, у Македонији, Црној Гори, Приштини да се цео регион поново упали

Премијер Александар Вучић рекао је, на отварању Министарског савета ОЕБС-а, да је Балкан и даље буре барута коме је потребна једна искра да поново експлодира

„Морам да искажем личну бојазан и искрени страх од могућности урушавања стабилности на Балкану. Србија је чврста и стабилна земља, али довољно је неколико кризних ситуација у региону, у Македонији, Црној Гори, Приштини да се цео регион поново упали“, рекао је Вучић.

Како је рекао, то поручује онима који не разумеју колико је важна стабилност на Балкану и истакао да су за Београд односи у региону међу приоритетима.

Српски премијер је рекао да су сарадња и разумевање важни за цео свет.

„Ми смо научили колико је то важно. И најмањи сукоб може да покрене ланчану реакцију“, рекао је Вучић.

Нестабилност на Косову угрожава бриселски дијалог, истакао је премијер и навео да ће Србија наставити да га води, јер је то „једини начин да обезбедимо сигурност, своју и Албанаца на Косову“.

„Србија бира живот и напредак, а не сукобе“, поручио је премијер и поновио да Србија и регион јесу део Европе и да наша земља наставља свој европски пут, у чему је захвална на помоћи америчким колегама, а истовремено чува традиционално пријатељство с Русијом.

Вучић је апеловао на све госте Београда да на конференцији донесу заједничке закључке и препоруке за решавање многих проблема, међу којима је један од кључних мигрантска криза

„За овај проблем морамо да имамо заједничку политику“, поручио је Вучић обраћајући се гостима на 22. заседању министарског савета ОЕБС-а у Београду.

Мигрантска криза, истакао је, показала је све слабости унутрашње организације држава и система, међународних организација, али нас је и подсетила да нема сарадње и подршке без полицијске и безбедносне сарадње.

„Присутан је и страх од појаве страних терористичких бораца, који су се придружили рату у Сирији и Ираку и тај страх расте… расте и ксенофобија…“, упозорио је српски премијер, апелујући на потребу да се избеглички проблеми реше.

Вучић је рекао да су кроз Србију прошле стотине хиљада миграната, „желећи да им се врати право на будућност“, и истакао да, иако је Србија спремна да учествује у решењима, њих морају да донесу заједничким напорима пре свега земље које удомљавају избеглице.

Вучић је подвукао да је велики проблем за цео свет екстремизам, који се може спречити едукацијом младих. Такође, рекао је и да је „људски живот свугде исто вредан – од Париза до авиона изнад Синаја“.

Вучић је захвалио на сарадњи и подршци у овој години председавања и пожелео учесницима продуктиван рад и пријатан боравак у Београду.

„И велики Корбизије је рекао да је Београд најбоље позициониран град у Европи“, подсетио је Вучић, додајући да га зато волимо и да смо зато успели да га сачувамо.

„Добро дошли у земљу поносних и добрих људи, добро дошли у Србију“, поручио је учесницима заседања Министарског савета премијер Вучић.

Министарски савет ОЕБС у Београду почео је заседање пленарном седницом коју је отворио председавајући ОЕБС-а и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

На дводневном министарском састанку ОЕБС-а, током којег ће главни град Србије угостити више од 40 министара спољних послова, учествоваће и шефови дипломатије САД, Русије и ЕУ – Џон Кери, Сергеј Лавров и Федерика Могерини, као и генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд.

Б92