Почетак » Вести » Војницима смањене дневнице

Војницима смањене дневнице

221384_vojska-foto-dusan-milenkovic_orig

Мере штедње које држава спроводи већ годину дана још једном ће се одразити на стандард војника.

Иако су им плате увећане за два одсто, знатно су им смањене дневнице, накнаде за путовања, дежурства, обезбеђење Копнене зоне безбедности, као и за деактивирање и уништавање убојних средстава, пише Политика.

Уколико нова правила заживе, накнада за двадесетчетворочасовно дежурство, одлазак на терен или обуку, износиће 800 динара дневно, уместо досадашњих 1.100 динара.

У складу са смањењем накнаде за путовање свим државним службеницима, сваки војник који по службеној дужности буде упућен на пут имаће џепарац од свега 150 динара. Нова правила, прописана посебним решењем Министарства одбране, требало би да ступе на снагу ових дана. Војни синдикат Србије уложио је жалбу на донето решење, о коме би требало да се изјасни Влада Србије.

За разлику од војника, који сада имају на располагању дневницу од 150 динара уколико путују на пример, од Сомбора до Бујановца, припадницима МУП- а Србије биће повећане дневнице.

Наиме, представници синдиката полиције су са премијером Александром Вучићем договорили начине да се побољша статус запослених у полицији, који ће у 2016. години добити и једнократну новчану помоћ у износу од око 20.000 динара, а биће повећане и дневнице за оперативни састав МУП Србије.

 

Политика