Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » У Београду почиње Министарски састанак ОЕБС-а

У Београду почиње Министарски састанак ОЕБС-а

oebs_660x330

У Београду ће данас и сутра бити одржан Министарски састанак ОЕБС, а главни град Србије ће угостити више од 40 министара спољних послова, међу њима и шефове дипломатије САД, Русије и ЕУ – Џона Керија, Сергеја Лаврова и Федерику Могерини, генералног секретара Савета Европе Тјоборна Јагланда.

Скуп у Београду пада у години када се обележавају четири деценије од усвајања Завршног акта из Хелсинкија, односно принципа на којима се заснива ОЕБС, а њиме ће бити заокружено председавање Србије том организацијом.

На скупу ће, како је најавио, учествовати 57 земаља чланица ОЕБС, као и 11 земаља медитеранских и азијских партнера.

Министарски састанак ОЕБС биће одржан у београдској Арени која је претпрела значајне измене и претворена је у конференцијски центар који ће примити више од 1.000 представника делегација и преко 40 министара спољних послова.

Тим поводом у Арени је изграђено 10 сала за састанке укупног капацитета 1.700 места, а преуређено 11 просторија за билатералне сусрете у приземљу.

Сале за састанке су опремљене потребном аудио и визуелном техником – 3.000 слушалица, 650 микрофона, 12 видео пројектора, 130 телевизора – као и 29 преводилачких кабина на шест званичних језика.

На другом и четвртом нивоу, изграђено је 111 канцеларија, а на трећем преуређено 70 ложа у радне канцеларије.

„Постоје стандарди ОЕБС, који морају да се испуне у техничком, телекомуникационом и безбедносном смислу да би се организовала конференција“, рекао је Дачић.

Што се тиче смештаја делегата користиће се услуге 19 хотела које ће платити сами делегати, док смештај шефова делегација обезбеђује Србија као земља домаћин.

Одаловић: Главне теме безбедност и миграције

Вршилац дужности генералног секретара Министарства спољних послова Вељко Одаловић изјавио је данас, уочи почетка Министарког Савета ОЕБС-а, да ће међу доминантним темама скупа бити безбедност и миграције и изразио очекивање да ће учесници у наредна два дана понудити одговоре на та питања.

„Данас почиње пленарна седница, у салама које се налазе у партеру биће одржано пуно састанака, очекујем да ће бити донето много важних документа који су у овом тренутку у контексту безбедности посебно важни и интересантни“, рекао је Одаловић РТС-у, уз подсећање да се документи ОЕБС-а усвајају консензусом.

Према његовим речима, важно је и што ће на маргинама састанка бити изузетно пуно билатералних сусрета, од којих је већ за данас пријављено преко стотину.

Делегације и министри спољних послова земаља чланица ће ту разговарати не само о темама ОЕБС-а већ и својим билатералним темама, напоменуо је он.

Танјуг