Почетак » Вести » Друштво » ПЕТ ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА РОДИЋА? Корниц открива зашто је лажно оптужио Вучића

ПЕТ ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА РОДИЋА? Корниц открива зашто је лажно оптужио Вучића

kornic-rodic

Бивши директор „Курира“ Александар Корниц мораће да каже ко га је и како наговорио да лажно оптужи премијера за организовани криминал… Газди „Курира“ Александру Родићу, ако се утврди да је подстрекач, прети пет година робије!

Газда „Курира“ Александар Родић могао би ускоро да буде оптужен за два озбиљна кривична дела и прети му казна до пет година затвора.

Наиме, Александар Корниц, бивши директор „Курира“ који је премијера Александра Вучића оптужио за изнуду и организовани криминал, у наставку тужилачке истраге мораће да каже ко га је, кад и како наговорио да изнесе лажне оптужбе у јавности. Ако се утврди да је Родић био подстрекач, газда „Курира“ биће суочен с озбиљним кривичним делима – подстрекивање на лажно пријављивање и изазивање нереда и паника.

Припремљен извештај

Извори упућени у истрагу кажу да ће тужиоци наложити поновно саслушање Корница одмах пошто се заврше потребна психијатријска вештачења и токсиколошке анализе.

– У полицији су саслушани Вучић, Корниц, али и главни уредник и директор Информера Драган Ј. Вучићевић и Дамир Драгић. За Корница је наложено и психијатријско вештачење, а по налогу тужилаштва узета му је и крв за токсиколошке анализе, што је оправдано с обзиром на историју болести коју има. Чим се то заврши, тужиоци ће од полиције тражити да га опет саслуша и суочи са резултатима истраге. Оно што је, међутим, кључно јесте то да ће Корниц тада морати да каже ко га је, кад и како наговорио да изнесе лажне оптужбе против премијера. Према ономе што смо до сада сазнали, то могу бити или Александар Родић или одговорни уредник „Курира“ Милан Лађевић… – преноси саговорник Информера из истраге.

Родић и Корниц се нису оглашавали овим поводом, док у Вишем јавном тужилаштву кажу да ће јавност „благовремено бити обавештена о даљим корацима“.

– Полиција је поступила по захтевима за прикупљање потребних обавештења и доставила извештај. Размотрићемо извештај и наставити поступање у овом предистражном поступку – рекла нам је тужитељка Наташа Кривокапић додајући да у овом тренутку нема више информација.

Адвокат Светозар Вујачић, на другој страни, сматра да је Родић починио најмање два кривична дела.

– Према Кривичном закону, тачније члановима 334 и 343 тог закона, и према ономе што смо до сада сазнали, Родић је по свему судећи починио кривична дела подстрекивање на лажно пријављивање и изазивање панике и нереда. За свако то кривично дело предвиђена казна је до пет година затвора, док би, у случају сабирања казни, она могла да износи и до десет година… – истиче Вујачић, додајући да би Родић могао да се терети и за индиректно угрожавање безбедности премијера.

– Што се тиче Корница, ако се докаже да је душевно болестан, неће одговарати за своје поступке. Ипак, његови помагачи које открије свакако могу и морају да одговарају… – наглашава Вујачић.

Истражити позадину

Његов колега Небојша Авлијаш подвлачи да у овом случају треба испитати неколико ствари.

– Прво се мора утврдити да ли су Корницове изјаве тачне. Ако је тачно да се Корниц сад одриче ауторства над кривичном пријавом, случај добија другу димензију… Тада је неопходно утврдити под којим околностима је он и коме тачно дао изјаву, да ли је био подстрекиван, поткупљен, застрашиван, да ли му је прећено и ко је то све и зашто радио – закључује Авлијаш.

Родић о Богићевићу у полицији причао пет сати

Александар Родић, који је прекјуче саслушан по налогу Специјалног тужилаштва у вези с кривичном пријавом коју је поднео против власника „Фармакома“ Мирослава Богићевића, испитиван је чак пет сати.

– Родић је поднео кривичну пријаву против Богићевића, али је та пријава контрадикторна, нејасна и пуна рупа. Саслушање се одужило од тренутка кад су истражитељи почели да се интересују о милион евра које је Родић наводно узео од тајкуна. Осим што му та питања очигледно нису пријала, Родић није успео да објасни ни све послове с Богићевићем… – тврди неимееновани извор.

Информер