Почетак » Вести » Немачка предлаже стварање заједничке економске зоне са Русијом

Немачка предлаже стварање заједничке економске зоне са Русијом

4112998-620x330

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер упутио је писмо европском комесару за трговину Сесилији Малмстром у којем позива ЕУ да потпише нови економски споразум са Русијом и формира интегрисану економску зону од Атлантика до Пацифика.

У шефа немачке дипломатије се наводе конкретни предлози о инвестирању у Русију и о сарадњи у сфери енергетике, објавио је јуче лист The Financial Times.

У чланку се говори да овај споразум треба да спречи проблеме који настају између ЕУ и Русије након ступања на снагу 1. јануара 2016. године трговинског споразума између Европе и Украјине. Москва је више пута наглашавала да је тај споразум у супротности са интересима Русије и позвала да се уложе напори како би се избегле негативне последице.

Штајнмајер је саопштио да је канцеларка Немачке Ангела Меркел одобрила његову иницијативу, али писмо није било званично упућено државама-чланицама ЕУ. Шеф немачке дипломатије је нагласио да је овај пројекат политичка декларација и да није правно-обавезујући, пише The Financial Times.

Спутњик