Почетак » Вести » Део опозиције намерава да тражи присуство представника ЕУ на изборима

Део опозиције намерава да тражи присуство представника ЕУ на изборима

izbori

Јанко Веселиновић за Данас каже да су ДС, ДСС и СДА Санџака, Сулејмана Угљанина, прихватиле позив, и да очекује да се појаве и представници СДС и ЛДП

Демократска странка се залаже да за предстојеће изборне процесе Европска унија у Србију упути своју посматрачку мисију коју би чинили стручњаци, а не политички представници,јер према мишљењу демократа не постоје фер и демократски услови за одржавање избора. Демократе на уму имају европску мисију за посматрање избора која је део Европске службе за спољне послове.

Владимир Тодорић, интернационални секретар ДС, за Данас каже да је у Србији јако тешко тврдити да постоје услови за фер и демократске изборе ако Европска комисија у свом Извештају за Србију напише да се новинари у Србији туку, хапсе и отпуштају, да се медији финансијски уцењују, а да се случајеви насиља против новинара или других критичара власти не процесуирају.

— Домаћа и међународна новинарска удружења то исто сматрају. Демократска странка то говори већ дуже времена, добро је да се то сада и издалека види. Зато смо ми већ предложили амбасадору Давенпорту неке опције од којих је могућа и слање посматрачке мисије ЕУ за изборе. То је могуће али видећемо какво је питање политичке воље за тако нешто. Њима је претпостављам јако тешко да усагласе констатацију да је Србија спремна да отвори преговарачка поглавља, да председава ОЕБС-ом и да истовремено у тој земљи нема основних демократских стандарда попут слободе говора, наводи Тодорић.

На питање која је реакција шефа мисије ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта, Тодорић одговара да је рано још за изношење заједничких закључака.

— ДС ће сигурно искористити све могућности које има према својим сестринским странкама у ЕУ преко Партије европских социјалиста и демократа. Нећемо дозволити да се питање слободе медија више гура под тепих у Бриселу или било где другде. Немамо ништа против ОЕБС, али бисмо више волели да у тој мисији буду стручњаци, а не политички представници, каже Тодорић.

Он додаје да је ово питање по којем ће моћи да се препозна ко је права опозиција тренутно у Србији.

— По питању услова за изборе вратили смо се у период пре 2000. Ко то не признаје има договор са Вучићем. ДС је спремна да по овом питању разговара са свим заинтересованима, наводи Тодорић.

Лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић позвао је опозиционе странке да 16. децембра одрже састанак на тему обезбеђивања услова за одржавање фер и поштених избора. Он за Данас каже да су ДС, ДСС и СДА Санџака, Сулејмана Угљанина, прихватиле позив, и да очекује да се појаве и представници СДС и ЛДП.

„У Србији данас не постоје услови за поштене и слободне изборе и време је да странке и покрети и левице и деснице и центра стану у фронт који би тражио обезбеђивање поштених избора. Након састанка ћемо покушати да разговарамо и са странкама у власти и предочимо им шта мислимо. У исто време позивамо и грађане да на изборе изађу у што већем броју, а на држави је да обезбеди услове за фер изборе“, рекао је Веселиновић.

Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида, организације која прати изборе, за Данас каже да у Србији услови за одржавање избора нису идеални али да такође нису ни дискриминушући да би ЕУ пристала да пошаље посматрачки мисију у Србију.

— Ако говоримо о поткрадању гласова на изборима, то се скоро није десило. Имали смо искуства да су на локалним изборима постојале групе које су улазиле на бирачка места или се сукобљавале са грађанима или политичким противницима, али нисам сигуран да су то биле државне структуре, можда су биле страначке, и сумњам да су организовале крађу избора – наводи Вуковић.

Он додаје да је управо тај део извештаја ЕК оцењен негативно, али да ситуација очигледно није толико лоша када је ЕУ одлучила да отвори прва поглавља. Према његовим речима, да ЕУ сматра да треба послати посматрачку мисију, она би то у свом извештају написала. Он наводи да се не може говорити да би јавни медији били проблем током изборног процеса, већ да проблем постоји са приватним медијима. Вуковић указује и на то да ОЕБС прати изборе и да својим извештајима указује на неправилности које се у довољној мери не исправљају.

ЕУ: У ЧЛАНИЦАМА ОЕБС ИЗБОРЕ ПОСМАТРА СЛУЖБА ТЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ
Маја Коцијанчић, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, на наше питање да ли је реално да ЕУ пошаље своју мисију да надгледа изборе уколико опозиционе странке то буду тражиле јер сматрају да нема услова за фер и демократске изборе, одговара да у чланицама ОЕБС изборе обично посматра служба ОЕБС за демократске институције и људска права.

Данас