Почетак » Вести » Свет » СТОЛТЕНБЕРГ: Русија поставља модерне ПВО системе од Северног мора до Сирије
NATO'nun yeni Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, (fotoğrafta) Brüksel'deki NATO ana karargahında basın toplantısı düzenledi. (Dursun Aydemir - Anadolu Ajansı)

СТОЛТЕНБЕРГ: Русија поставља модерне ПВО системе од Северног мора до Сирије

NATO'nun yeni Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, (fotoğrafta) Brüksel'deki NATO ana karargahında basın toplantısı düzenledi.  (Dursun Aydemir - Anadolu Ajansı)

ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг (онај што га је Александар учић дочекао хлебом и сољу) изјавио је приликом сусрета са министрима спољних послова земаља чланица алијансе да Русија поставља савремене системе ПВО дуже целе границе са западним војним пактом – од Северног до Средоземног мора.

Притом је указао: „Осим Сирије, где је разместила С-400, сада Русија сличне потезе вуче и на Криму, у близини граница балтичких држава и у Калињинградској области и све до крајње северне границе. То су савремени системи који затварају ваздушни простор. Ми се адаптирамо на такав развој ситуације и повећавамо своје присуство у источним земљама алијансе“.

Столтенберг је одмах додао: „Ово постаје наше ново окружење у сфери безбедности. Ми све то пажљиво пратимо и процењујемо“.

Извори блиски војном врху NATO  открили су да алијанса покушава да преко ОЕБС дође до права на „изненадне провере“ војних вежби и маневара које изводе Оружане снаге РФ.

Москва је – додуше, на полузваничном нивоу – одмах поручила: може, ако исто право на „изненадне провере“ буде имао и војни врх Русије.

Факти