Почетак » Вести » Рума: Како је пензинер спасио комшије из пожара

Рума: Како је пензинер спасио комшије из пожара

rep-pozar-spajanje-(2)_620x0

Пензионер Драган Станков (65) из Руме присебношћу и храброшћу сачувао живот породице Митровић: Било ми је на памети само да их некако дозовем. Пламен се брзо ширио и једини начин био је да некако оспособим звоно

Размишљао сам само како да их пробудим, да се не угуше у диму. Пробио сам се кроз пламен према вратима и кренуо да позвоним, али сам се у тренутку сетио да ми је комшија рекао како је скинуо звоно са улазних врата, јер му је било пребучно. Вириле су само жице, замотане изолир-траком. Ватра се све брже ширила. Срећом па понешто знам о електрици, тако да сам некако успео да скинем изолацију и спојим жице. Када сам чуо громогласно звоно, лакнуло ми је…

Овако за „Новости“ прича пензионер Драган Станков (65) из Лењинове улице у Руми, који је протеклог викенда спасао своје комшије, четворочлану породицу Митровић, сигурне смрти. Драган је, срећом, видео да горе два аутомобила његових комшија и да ватра све више прелази на кућу. Све то време Небојша, супруга Биљана и њихови петогодишњи близанци Вељко и Василије спавали су не слутећи да им је живот и те како угрожен.

– Иако сам у пензији, радим као магационер у „Железницама“, и волим да сваштарим, кречим, зидам, радим разне послове по кући. Увече до касно гледам телевизију, а тако је било и те суботње вечери. Гледао сам филм и одједном се зачула експлозија, а затим засијала јака светлост. Пробудио сам супругу и рекао јој да позове ватрогасце. Међутим, нисам имао времена да их чекам. Прошао сам кроз ватрену стихију до комшијских улазних врата. Када сам их пробудио, вратио сам се у своју кућу, пробудио сина и заједно смо почели да гасимо пожар…

Митровићи су још у шоку. Храброст комшије Драгана, кажу, никада неће заборавити. Немају ни претпоставку ко би и зашто могао да им, сат после поноћи, запали два аутомобила, која су била паркирана на пола метра од гасног сета и испред улаза у кућу.

БЕНЗИН О овом догађају Полицијска управа Сремска Митровица није се оглашавала. Митровић каже да је увиђај обављен и да се претпоставља да су возила прво поливена већом количином бензина, а затим запаљена.

– Сигурно бисмо се сви четворо угушили од дима, да нас Драган није пробудио, јер смо ту ноћ спавали чврстим сном – описује суботњу драму Небојша Митровић.

Власник куће тврди да никоме ништа није дужан, да нема полисе осигурања на кућу, а ни на возила, тако да му мотиви овог кривичног дела нису јасни. Тврди да ништа необично није приметио, када се те ноћи вратио са посла из ноћне смене.

– Легао сам у дневни боравак и ту заспао, док је жена са децом спавала у другој соби. Одједном ме је тргло звоно. То звоно које је већ било на кући, кад сам је купио, толико је бучно, да сам морао да скинем шалтер, и ставим га ван функције. На спољном зиду остале су само жице, помоћу којих је мој комшија, када је кроз свој прозор угледао ватру, успео да нас пробуди – прича Небојша, присећајући се даљег тока драме.

– Кухињски прозор већ је гутала ватра, а соба је почела да се пуни димом. Тог тренутка само сам размишљао о деци. Супруга и ја успели смо да их изнесемо на врата од терасе и тако пребацимо код комшије, јер на предњи део куће нисмо могли да изађемо…

У помоћ породици Митровић брзо су притрчале и остале комшије, да се пожар што пре угаси, а након десетак минута пристигла је и ватрогасна служба.

– То је било страшно. Куће су наслоњене једна уз другу, гасни сет налази се на неколико сантиметара од возила која горе и било је питање тренутка да ли ће нешто експлодирати и настати још већа трагедија – закључио је Небојша.

Новости