Почетак » Вести » Нови Сад: Спашена жена која је скочила са Моста слободе

Нови Сад: Спашена жена која је скочила са Моста слободе

most-slobode

Полицајци станице у Петроварадину Зоран Новак (46) и Милан Стаменковић (25) успели су у понедељак ујутру да из Дунава извуку и спасу 38-годишњу жену из Новог Сада која је скочила с Моста слободе.

Они су, након дојаве да се жена бацила с моста, кренули у потрагу својим чамцем и пронашли је како плута средином Дунава, недалеко од Бећарца, и тако је спасли сигурне смрти, с обзиром да је у том тренутку већ била без свести.

Према речима заменика шефа смене у петроварадинској станици Зорана Новака, дојава је стигла путем радио-везе и одмах након тога је кренуо ка обали јер је знао да је у таквим ситуацијама важан буквално сваки секунд. „Успут сам обавестио колеге шта се десило и рекао им да обезбеде чамац и крену, али сам мислио да ћу брже стићи својим чамцем, који је усидрен у Петроварадину“, каже Новак. „Kад сам стигао до чамца, тамо су ме већ чекале колеге Милан и Стојан, који су били у близини.“  С обзиром на то да је Зоранов чамац мали, са слабијим мотором, одлучили су да у потрагу крену само он и Стаменковић да би се брже кретали и лакше убацили жену када је пронађу.

Недуго пошто су кренули чамцем, угледали су жену како плута на средини реке с главом у води, очигледно без свести. „Брзо смо стигли до ње, извукли је из воде, али када смо је убацили у чамац, није давала знаке живота“, прича Зоран Новак.

Његов колега Милан Стаменковић каже да је у том тренутку једино размишљао о томе како да оживи жену и да се све дешавало као у трансу. „Покушали смо да на врату осетимо пулс, али га није било или у том тренутку нисмо могли да га напипамо – каже Стаменковић. „Брзо сам је окренуо на бок и покушао реанимацију рукама. После десетак секунди смо осетили да је почела да дише, а онда је из себе избацила мало воде. То је било велико олакшање за нас, али се и поред тога видело да је она у изузетно тешком стању.“

Он је затим с колегом одвезао жену до обале, где ју је преузела екипа Хитне помоћи. Према речима Зорана Новака, коме је то трећи случај спасавања људи из Дунава, жена је имала невероватну срећу да преживи јер била на средини пловног пута, и поред ње је прошао брод. „Често сам на Дунаву као пецарош и знам шта се све дешава. Брод је прошао поред ње и није је закачио ни повукао, а баш на том делу иду доста брзо и не би је могао избћи чак и да је види. Осим тога, Дунав је сада прилично хладан, вода има свега неколико степени, а на том месту је дубок око осам метара“, објашњава Новак.

Након што су је полицајци спасли из Дунава, жена је у тешком стању превезена у Kлинички центар Војводине, где је под сталним надзором лекара.

По незваничним информацијама, на Мосту слободе код места с којег је жена скочила, пронађено је цвеће и опроштајна порука, али још није потврђено да ју је она и оставила.
021