Почетак » Вести » Друштво » Политика » Народни посланици у скупштини користе тоалет папир са хришћанским симболима?!

Народни посланици у скупштини користе тоалет папир са хришћанским симболима?!

pol-papir_620x0

У тоалетима Народне скупштине данас се нашао и тоалет-папир са знаком десничарске организације „Образ”. По кулоарима се прича да је то „масло” ЛСВ, али посланик Ђорђе Стојшић негира да су они поставили папир

ТОАЛЕТ-папир са знаком десничарске организације „Образ“ могао се данас видети у тоалетима Скупштине Србије. Иако се званично није јавио кривац за овај гаф, незванично се могло чути да иза несвакидашњег потеза стоје парламентарци ЛСВ. Наиме, трибуни Ненада Чанка били су љути због скупа који је „Образ“ недавно одржао у Новом Саду, на којем је згажена застава ЛСВ. Тада је речено да симбол ЛСВ одлично може да послужи за брисање ципела, па су окупљени то и урадили.

Међутим, посланик ЛСВ Ђорђе Стојшић каже за „Новости“ да није тачно да су лигаши поставили папир и додаје:

– Чули смо у холу за тај папир. Пошто је „Образ“ забрањен, можда су почели да се финансирају од продаје ролни.

Новости

Синод СПЦ протествовао

Свети Архијерејски Синод упућује најоштрији протест Скупштини Републике Србије поводом вести агенције Бета да се у највишем представничком телу наше државе налази тоалет-папир на коме је нацртан Христов крст. Од руководећих личности Народе скупштине, као и од надлежних државних органа, Свети Архијерејски Синод очекује да пронађу и јавности саопште име и презиме починиоца овог богохулног недела које на најгрубљи могући начин вређа не само хришћане – православне, католике  и протестанте – него и сваког верника, па и сваког човека здраве памети.

СПЦ

„Неуки“ посланик

Вероватно желећи да буде духовит, овај посланик је пре свега показао незнање али и непоштовање према једном од најсветијих симбола.

Наиме, знак основу обележја које носи овај знак чини један од најзначајнијих хришћанских симбола – Крст Цара Константина, познат и као Христов монограм.

hristov-monogram

Овај знак потиче из IV века, тачније из 312. године, када га је Свети Цар Константин Велики ставио на заставе, штитове и кациге својих војника пред одлучујућу битку са тиранином Максенцијем, и то након што му се сâм Господ Исус Христос јавио у сну.

Крст Цара Константина чине укрштена грчка слова Х (хи) и Р (ро) — почетна слова речи Христос — док су са леве и десне стране слова A (алфа) и Ω (омега), по речима Господњим: „Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Крај“. Због тога се овај знак још носи назив Христов монограм или једноставно Хи-Ро и представља симбол победе свих који су са Христом и за Христа. Христов монограм у знамену Србског Образа преузет је са једног дискоса (литургијског предмета) из V века; особен облик слова алфа и омега (ω је „мала“ верзија „великог“ Ω) управо носи печат тога времена.

Васељенска ТВ