Почетак » Вести » Друштво » Јован Палалић: Наставак ЕУ интреграција значи нова условљавања Србије

Јован Палалић: Наставак ЕУ интреграција значи нова условљавања Србије

Palalic-1-1024x683

Србија нема политички и економски интерес да постане чланица Европске уније, рекао је Јован Палалић, генерални секретар Српске народне партије на предавању: Европске интеграције Србије и позиција СНП.

Како је објаснио, отварањем поглавља 35 у преговорима наставиће се условљавање Србије прихватањем независности Косова а усаглашавањем са спољном политиком ЕУ тражиће од нас да уведемо санкције Русији.

– Да не говоримо о томе да су све државе из Источне Европе, да би постале чланице ЕУ, морале прво да уђу у НАТО. Тај процес се сада наставља са Црном Гором – истиче Палалић.

Он наглашава да Србија нема економски интерес да постане чланица Уније јер смо прерано отворили границе јефтиној роби из земаља ЕУ, и то у условима урушене и неконкурентне домаће приведе.

– Брисел сада додатно тражи да чланице Уније купују нашу земљу, ограничавају нам субвенције и друге привредне мере којим подржавамо и штитимо нашу пољопривреду и приведу . То се најбоље види на примеру врло оштре и негативне реакције ЕУ када смо хтели субвенцијама да подржимо наш извоз у Русију након што је Москва увела санкције на увоз пољопривредних производа из ЕУ – објаснио је генерални секретар СНП.

Палалић додаје да бисмо уласком у ЕУ изгубили споразум о слободној трговини са Русијом и земљама Царинске Уније.

– Зато желимо јавну дебату о европским интеграцијама Србије, без идеолошке острашћености. Само чињенице. А оне, уверени смо, дају за право позицији СНП – закључио је Палалић.

Jovan Palalic, predavanje, 0112 2015 3