Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Војводина » ЧУДО У КИКИНДИ: У Србију долетела 371 сова ушара!

ЧУДО У КИКИНДИ: У Србију долетела 371 сова ушара!

Постоји неколико градова у Србији у којима се такође налазе станишта сова, али овај град нема премца, сове и даље долазе у великом броју

Највеће зимовалиште сова ушара на свету, веровали или не налази се у Србији, у центру Кикинде. Осим што представљају праву атракцију за локално становништво и туристе, ове птице грабљивице су редак феномен, јер их на кикиндским четинарима борави и више од 350 јединки.

Сове ушаре или како их још зову, утине препознатљиве су по ушкама – уздигнутом перју на врху главе. Однедавно ове птице добиле су и кутије, односно вештачка гнезда која су постављена на више стабала како би се лакше гњездили, објаснио је за Телеграф, Милан Ружић, председник Центра за заштиту сова Србије:

– Вештачка гнезда нису направљена од дрвета јер не желимо да сечемо дрво и угрожавамо природни резерват средине, материјал који користимо је рециклирани тетрапак који је водоотпоран, не постоје токсичне фарбе нити додатно премазивање, искоришћавамо већ оно што постоји и на тај начин чувамо животну средину, али и ове ретке птице – објашњава Ружић.

Он додаје да су орнитолози пре само петнаестак дана пребројали 371 сову у центру Кикинде, али да оне и даље долазе у великом броју и насељавају стабла:

– Ова година није била добра што се тиче гнездења сова из разлога што није било довољно хране за њих, али наше претпоставке су да ће их из централне и северне Европе доћи и преко 500 како би презимеле управо у овом граду- изјавио је он.

Објашњење зашто су ове птице из далеких крајева Европе баш изабрале мали севернобанатски град као своје станиште, довело је прошле године и петочлану екипу ББЦ-ија из Велике Британије која је снимила необичну причу о совама, која ће бити емотована у оквиру серијала “Оне планет” 2016.године.

Фреди Девас, главни продуцент серијала “Оне планет” објаснио је да је ово што се види у Кикинди несвакидашњи призор, те и да је у Великој Британији права реткост видети ове птице:

– Ово је светски феномен, у исто време видети људе и птице на једном простору, то је нешто што заслужује светску пажњу. Ушаре није лако снимити, али смо успели да забележимо импресивне снимке који ће се наћи на нашем серијалу који ће се приказивати у 200 земаља света и који ће гледати око 500 милиона људи – рекао је Девас.

Ова екипа је током десетодневне посете снимила око хиљаде и хиљаде секунди материјала, од којих ће само 4 минута бити одабрано за емитовање документарца.

ре само четири године, Кикинда се опет нашла у жижи јавности јер је највеће јато ових птица, укупно 743 јединке, потпуно населило центар града.

Денвер Холт, водећи стручњак Института за сове у Монтани у САД, своје одушевљење није крио када је пре неколико година боравио у Кикинди управо поводом Међународне конференције о праћењу и заштити сова:

– Ово је чудо, светски феномен,видети ретке птице на овако малом простору је толика реткост да би Кикинда требало да размисли о развоју еко- туризма – одушевљено је рекао Холт.

Милан Ружић, објашњава да су глодари који се налазе на њивама у околини Кикинде главни извор хране овим птицима, те је и то један од највећих разлога зашто су за своје зимовалиште управо изабрале Кикинду.

Телеграф