Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Агенти окупирали Београд

Агенти окупирали Београд

548258_120202c4_f-620x330

Предстојећи министарски састанак Оебса у Београду биће до сада највећи изазов за српске безбедносне службе.

Главни град Србије ће током ове недеље и током скупа у четвртак и петак угостити делегације 57 земаља чланица Оебс и 11 држава медитеранских и азијских партнера. Међу њима су шефови дипломатија САД Џон Кери, Русије Сергеј Лавров, ЕУ Федерика Могерини и остале делегације са целе северне хемисфере јер Оебс, како се популарно каже, брине о сигурности од Ванкувера до Владивостока.

Од прекјуче ујутру до суботе, кад је планирано да последња делегација напусти Београд, полиција, БИА и Војно-безбедносна агенција су под највишим степеном приправности и налазе се на 24-часовном дежурству. Током скупа у четвртак и петак планиран је велики број састанака разних делегација, међу којима и разговор руског и турског министра спољних послова, што је врло значајно у светлу недавног обарања руског авиона изнад Сирије.

„Очи у очи наћи ће се агенти америчке тајне алужбе и руске службе безбедности (ФСБ) који ће бити у првом кругу обезбеђења и у сарадњи са српским службама чувати америчког државног секретара Џона Керија и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова. И делегације сви осталих држава које учествују на скупу, повели су своје обезбеђење, који с матичним амбасадама у Србији сарађују с нашим безбедносним службама“, кажу за „Вести“ извори из српских служби сигурности.

Српски ловци уз Керија и Лаврова

Ваздушни простор над српским небом биће повремено затваран, нарочито имајући у виду специјалне летове Керија који долази из Приштине специјалним авионом америчког ратног ваздухопловства типа боинг 757-200, који је нека врста летећег хотела и командног центра шефа америчке дипломатије. Авионе најважнијих званица, с посебним безбедносним захтевима у српском ваздушном простору пратиће ловци Војске Србије. Сличним владиним авионом стиже и Сергеј Лавров, а обавештајне претходнице пре свега ове две делегације су већ недељама.

У Београду је формиран штаб из кога се координирају све безбедносне службе, а овакав степен обезбеђења, управо због важности догађаја, до сада није виђен.

Српске службе, осим физичког обезбеђења делегација и места састанака, нон-стоп прате и комуникације преко интернета и друштвених мрежа, како би на време уочили евентуалне претње учесницима скупа. Физичко обезбеђење делагација је на највишем нивоу. Осим што нико осим чланова делегација, новинарских екипа и неопходних запослених за одржавање Комбанк арене у којој се састанак одржава неће моћи да уђу у овај објекат, околина Арене биће под присмотром полиције, безбедносних агенција и снајпериста. Хотели и саобраћајнице којима ће делегације пролазити такође су покривене камерама и патролама.

Блиндиране лимузине

Владу Србије овај скуп кошта око три милиона евра, с тиме што ће пола милиона стићи из буџета Оебса. Делегацијама је на располагању 75 лимузина највише класе и пет специјалних блиндираних лимузина БМЊ. За потребе конференције код НИС је резервисано седам тона горива.

Око Арене је подигнута велика жичана ограда, а испражњени су сви паркинзи у околини. Нико без специјалне дозволе неће смети да приђе Арени. Од уторка је измењен режим саобраћаја по Новом Београду, а саобраћајнице ће бити повремено блокиране и затваране како би делегације прошле.

Арена конференцијски центар

У Арени је за самит Оебса изграђено 10 сала за састанке укупног капацитета 1.700 места, а преуређено 11 просторија за билатералне сусрете у приземљу. Сале за састанке су опремљене потребном аудио и визуелном техником, са 3.000 слушалица, 650 микрофона, 12 видео пројектора, 130 телевизора, као и 29 преводилачких кабина на шест радних језика.

На другом и четвртом нивоу изграђено је 111 канцеларија, а на трећем преуређено 70 ложа у радне канцеларије. Што се тиче смештаја делегата користиће се услуге 19 хотела које ће платити сами делегати, док смештај шефова делегација обезбеђује Србија као земља домаћин.

Б. Ђоковић / Љ. Ивановић / Вести