Почетак » Вести » МУП отпушта 1.000 полицајаца-криминалаца

МУП отпушта 1.000 полицајаца-криминалаца

kosovski-abazuri-mup-srbije-ljubisa-vojinovic-1328585176-32478

Министарство унутрашњих послова отпустиће око 1.000 полицајаца који су осуђени за тежа кривична дела или који су ухваћени на делу током узимања или давања мита, разбојништва, диловања дроге и сличног.

У сарадњи са полицијским структурама и синдикатима основаће се комисија која ће о судбини „прљавих“ полицајаца одлучивати од случаја до случаја. Али то није све јер, према писању „Информера“, планирано је да се у наредном периоду отпусти још 1.000 људи из МУП-а, а радни однос ће се раскидати и са полицајцима са психијатријским проблемима, који имају шифру „Ф“ (не смеју да баратају оружјем). Извор „Информера“ из врха МУП-а каже да је то питање већ дуго одлагано и да се „коначно мора одвојити живо од кукоља“.

„Сви мисле да у полицији има велики број криминалаца, лопова, па чак и дилера дроге, и то је делимично тачно. Желимо да променимо ту слику и да часним и поштеним полицајцима олакшамо рад. Полицајци против којих је донета пресуда за тежа кривична дела биће истерани из службе“, прича саговорник листа.

Према његовим речима отказ ће бити уручен и онима којима се већ дуже време суди, такође за неко од тежих кривичних дела.

„Ипак, свесни смо да данас свако може да поднесе кривичну пријаву против кога год хоће. Зато ћемо врло пажљиво ићи од случаја до случаја како никога не бисмо оштетили. У томе ће нам помагати и репрезентативни синдикати“, додаје извор.

Председник Независног полицијског синдиката Србије Момчило Видојевић, каже да није спорно да треба отерати људе који имају озбиљних проблема са законом, али да не сме бити селективних примера.

„Постоји законски основ за овако нешто, али то мора да се уради веома пажљиво. Мито, диловање дроге, разбојништво, нека су од кривичних дела за која се полицајцу мора дати отказ. Наравно, ако је све доказано на суду. Међутим, не сме се дозволити да неко добије отказ, на пример, због прекомерне употребе силе према неком криминалцу или зато што је неки колега скривио пријаву“, напомиње Видојевић.

Он истиче и да постоји неадекватна правна заштита полицајаца на суду. „Имали смо случај у Новом Пазару да су двојица полицајаца отишла код локалног криминалца и ухапсила га. Овај је узео два најбоља и најскупља адвоката и на суду „доказао“ прекомерну употребу силе. Наравно, као сведоке адвокати су довели комшиницу, рођаке, ма све које је требало, док су полицајци били сами“, напомиње он и додаје да су поједини начелници полицијских управа већ добили депешу о томе да саставе списак полицајаца који имају проблема са законом.

Велимир Лукић, председавајући председништва Независног синдиката полиције напомиње да је веома важно да људи који су укаљали униформу буду отпуштени из службе, али истиче да се мора бринути о часним чуварима реда. „Добијали смо уверавања да ће бити оформљена комисија и да ће се сваки случај решавати појединачно, како не би своје прсте ту уплитали разни командири, начелници, како то обично бива“, рекао је Лукић.

У Министарству унутрашњих послова запослено је око 45.000 људи, од којих је 29.000 униформисано.

Информер