Почетак » Вести » Свет » Рат на улицама Париза: Шок бомбе, пендреци и сузавац! (Видео)

Рат на улицама Париза: Шок бомбе, пендреци и сузавац! (Видео)

Untitled10-620x330

Најмање 100 људи је ухапшено у Паризу за време сукоба између полиције и учесника властима непријављеног митинга.

На првом протесту у француској престоници организованом након напада, демонстранти свих узраста, држећи се за руке, формирали су „људски ланац“, дужине до два километара.

Демонстранти су носили транспаренте са позивом на одбрану климе и демократије, јавио је Ројтерс.

Шеф полиције Мишел Кадо рекао је новинарима да је полиција идентификовала око 200 до 300 људи који су овим прекршили забрану свих протеста уведену с проглашењем ванредног стања због терористичких напада у Паризу 13. новембра, у којима је погинуло 130 људи.

Кадо је рекао да је притворено 100 људи, код којих је нађена муниција и други сумњиви предмети.

Полиција је више пута испалила сузавац на демонстранте како би их натерала да се разиђу, преноси АП.

Демонстранти су оставили процеп у ланцу испред цвећа остављеног на улазу у концертну дворану Батаклан, где је погинуло 90 људи, у знак поштовања према жртвама напада.

Скуп је мирно почео, али су касније избили сукоби када је полиција затражила да се окупљени разиђу. За сада нема извештаја о могућим повређеним особама.

Уместо марша, активисти су оставили на хиљаде пари ципела – чија тежина, према организаторима, износи више од четири тоне – на земљи око Трга републике, а један пар патика оставио је и генерални секретар УН Бан Кимун, пренео је АФП.

Протести су одржани и у другим деловим света. У Аустралији је десетине хиљада људи учествовало у протестним шетњама, у Сеулу протестовало око 1.000 људи.

Хиљаде људи марширало је кроз Лондон, позивајући светске лидере да не пропусте прилику да предузму снажну акцију у борби против климатских промена.

Планирани су скупови и у Рио де Жанеиру, Њујорку и Мексику.

Око 150 светских лидера, укључујући председнике САД Барака Обаму, Русије Владимира Путина и Кине Си Ђипинга присуствоваће скупу 195 држава чланица УН посвећеном клими, од 30 новембра до 11. децембра у Паризу.

Око 2.800 полицајаца и војника обезбеђиваће место одржзавања конференције, а 6.300 ће бити распоређено у Паризу, рекао је француски министар унутрашњих послова Бернер Казнев.

На самиту у Паризу требало би да се постигне нови глобални споразум који би заменио Протокол из Кјота, који је истекао 31. децембра 2012.

Нови споразум који треба да ступи на снагу 2020, окупио би све државе под једним заједничким циљем – смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, са циљем да се глобално загревање 2100. задржи на два степена Целзијуса.

Наука тврди да према садашњим трендовима емисије гасова са ефектом стаклене баште, свету прети загревање од четири степена и више, што ће довести до више поплава, суша, пораста нивоа мора, ширења болести и сукоба око ресурса.

Погледајте видео:

Танјуг