Почетак » Вести » Друштво » Економија » Коме и колико пара иде из државне касе?

Коме и колико пара иде из државне касе?

527677553565b14164fbb1929883035_w640-620x330

Буџет за 2016. годину би, према најавама, требало да стигне у Скупштину до уторка, а према незваничним сазнањима буџет је 7 одсто већи од овогодишњег.

У буџету су увећани износи за субвенције, а за њих је предвиђено 86 милијарди динара свих грађана Србије, због чега се поново отвара питање сврсисходности државних дотација.

86 милијарди динара – износ око кога би требало да се креће сума коју ће Влада наредне године дати кроз субвенције.

Међу онима којима ће се идаље помагати из државне касе остају Железнице са субвенцијама на нивоу прошлогодишњих уз додатних 8 милијарди за учешће у руском кредиту и радовима на Жежељевом мосту.

А пошто спајање Коридора и Путева још није реализовано, субвенције путарима и ове године иду у две колоне – више од 6 милијарди Путевима и још 1,26 милијарди Коридорима. Влада ће дотирати и Ресавицу са скоро 4 и по милијарде, а тек нешто мање од тога завршиће у јавним сервисима.

Расту и субвенције привреди, док је пољопривреда благо на губитку у односу на ову годину.

Судећи према расту субвенција туризам је један од приортета за Владу у 2016. години док ће поново извисити култура.

У Влади још не желе да говоре о конкретним цифрама док их коначно не аминује министар финансија али су уверени да су субвенције, посебно привреди, нужне.

„Потребно је да будемо конкурентни, да понудимо ако не боље онда исте услове, а ја сам сигурна да ћемо ми имати најбоље услове у региону те да ћемо имати најбоље ефекте, највећи број остварених улагања“, каже Тамара Јуренић, саветница министра привреде.

„Нова правила су много прецизнија, апсолутно онемогућавају могућност доношења дискреционих одлука и ад хок одлучивања у односу на улагача. Модели су такви да не само одређују висину подстицаја него и критеријум по којем ћемо улагања делити на она од националног и локалног значаја“, објашњава она.

На листи субвенционисаних мање је јавних предузећа него претходних година, у складу са договором са ММФом и Светском банком. То међутим, не мора да значи да помоћи за остале неће бити.

„Постоје различити модели, видели смо како је Железара ове године била без средстава, без дотација из буџета, али је зато претходне године у децембру исплаћен читав износ који би иначе био потрошен за њено суфинансирање…значи различита финансијска гиманстика постоји и у оквиру буџета само оно што је јако важно то је да морају да се поштују ти договори са међународним финансијским организацијама“, каже Радојка Николић, из магазина Бизнис.

Субвенције које се издвајају од новца свих грађана Србије, иду и према онима међу нама којима је најпотребнији. Више од милијарду и по динара из државне касе помоћи ће нашим најугроженијим суграђанима да у 2016. години јефтиније плаћају струју.

Б92