Почетак » Вести » Друштво » ВУКАДИНОВИЋ: Медије у Србији „уређују“ Вучић и неке западне земље

ВУКАДИНОВИЋ: Медије у Србији „уређују“ Вучић и неке западне земље

811833

КРОЗ медије се прожима политичка, економска, ментална и културна окупација Србије и не зна се шта је штетније у домаћим медијима – оно што се види или оно што се не види. Постоје два центра која пресудно утичу на уређивачку политику медија – премијер Александар Вучић и поједине западне земље. Када власт у потпуности служи интересима запада на делу је „медијска идила“, каква је владала од 2008. до 2010. године за време власти Бориса Тадића и од 2012. до 2014. године за време власти Александра Вучића. Када власт не испуњава баш све захтеве Европске уније и САД на медијској сцени долази до таласања и критичких тонова, рекао је Ђорђе Вукадиновић, главни уредник Нове српске политичке мисле на трибини „Медијска окупација Србије“

Вукадиновић је, на трибини у општини Нови Београд коју су организовали Демократска странка Србије и Српски покрет Двери, рекао да су „директно власништво, контрола медијског садржаја и контрола рекламног простора три основна начина на које власт утиче на медије“.

„Ови механизми контроле медија успостављени су за време власти Бориса Тадића и Демократске странке, али их је Српска напредна странка додатно усавршила. СНС је као веома важну полугу утицаја на медије додао и „медијско стрељање “ и „медијско разапињање“ политичких противника. Ко код се усуди да каже неку критичку реч против Владе Србије или премијера Александра Вучића ризикује да осване на насловним странама таблоида“, рекао је Вукадиновић.

„Власт има потребу за медијским терором, јер је свесна да већина грађана не подржава политику Александра Вучића. Да ствар за власт буде још гора озбиљна истраживања јавног мњења показују да ни већина гласача Српске напредне странке не подржава кључне елементе владине политике – смањивање плата и пензија, продају Телекома, одрицање од Косова и Метохије зарад Европске уније“, закључио је Вукадиновић.

Драгана Чабаркaпа, председница Синдиката новинара Србије рекла је да је један од основних разлога за гашење Танјуга и многих локалних медија усвајање тзв. „реформских закона“, којима је наложено потпуно повлачење државе из медија.

„Обавезна приватизација, није била чак ни обавеза према Европској унији, иако је ЕУ овај закон аминовала. Сада имамо ситуацију да су власници медија постали врло сумњиви послодавци, а да се многу медији угашени. Тајкунизација, таблоидизација и криминализација одлике су домаће медијске сцене“, истакла је Чабаркапа.

Она је указала и на веома тежак материјални положај новинара.

„Нема слободних медија без слободних новинара, а у ситуацији када новинари сваког дана могу да остану без посла, не може се говорити о њиховој независности“, рекла је Чабаркапа.

На почетку трибине окупљеним грађанима обратио се Милан Бојовић, председник Општинског одбора Демократске странке Србије Нови Београд истакавши да је ова трибина једна у низу коју ДСС и Двери организују а која говори да је Србија окупирана земља.

„Демократска странка Србије, Српски покрет Двери заједно са угледним интелектуалцима, међу којима је и господин Вукадиновић желе ситуацију да промене. Да Србију ослободимо стега ММФ и ЕУ, да развијамо домаћу привреду, да људи живе од свог рада, да новинари пишу без страха. Једноставно, боримо се за то да Србија постане уређена и слободна земља“, рекао је Бојовић.

По завршетку излагања уследила су бројна питања и врло садржајна дискусија са присутним грађанима.

сајт Демократске странке Србије