Почетак » Вести » Свет » УН: 2015. вероватно најтоплија година у историји

УН: 2015. вероватно најтоплија година у историји

klima_620x0

Година 2015. ће вероватно бити најтоплија година у историји, будући да је температура површине океана тренутно највиша откад је почела да се води евиденција

ЊУЈОРК – Ова година је на добром путу да постане најтоплија у историји, саопштила је данас Светска метеоролошка организација (WМО), само пет дана пре почетка самита Уједињених нација о клими у Паризу.

„Година 2015. ће вероватно бити најтоплија година у историји, будући да је температура површине океана тренутно највиша откад је почела да се води евиденција“, рекао је генерални секретар WМО Мишел Жаро и додао да је то „лоша вест за планету“.

Подаци те организације Уједињених нација из десет месеци ове године закључно са октобром указују да ће температуре изнад копна и мора бити највише откад се спроводе мерења, након што су 2014. године већ постигла нови рекорд, пренела је агенција АФП.

Светска метеоролошка организација обично чека крај године пре него што објави закључке о расту температуре, али су сада објављени прелиминарни резултати „како би о томе били информисани преговарачи на самиту УН о клими у Паризу“, саопштила је та организација.

У француској престоници ће се 30. новембра окупити више од 145 светских лидера, на 12-дневној конференцији чији је циљ да се постигне договор о ограничењу глобалног загревања на два степена Целзијуса у односу на ниво пре индустријске револуције.

Танјуг