Почетак » Вести » Војводина » Сове бренд Кикинде

Сове бренд Кикинде

sova-usara_660x330

Центар Кикинде, само градско језгро , највеће је урбано заштићено зимовалиште сова утина на свету. Велика јата сова окупљају се и у осталим насељима кикиндске општине, па се новембар у Кикинди, већ више година уназад, обележава као месец сова. Различитим занимљивим садржајима, али и истинском бригом за те корисне птице, Кикинђани током читаве године показују да су сове и у туристичком смислу постале прави бренд Кикинде.

Од новембра до марта, у самом центра Кикинде, зимује највећи број сова утина или ушара, а тај природни феномен доступан је свакоме ко пожели да сврати на север Баната и види необичан и леп призор. Сове су постале заштитни знак, бренд Кикинде, а Кикинђани се труде да пораде много на очувању и заштити највећег урбаног зимовалишта сова утина на свету

„Једна од активности је и постављање 20 вештачких гнезда, ради лакшег праћења гнездеће популације овде на градском Тргу. Сова је птица која не гради гнездо, већ заузима туђа, па Кикинђани, као добри домаћини, и на тај начин покушавају да омогуће совама гнездо више и најбезбеднија станишта за сове утине.“- најавила је Мирослава Крнић, секретарка општинског Секретаријат за заштиту животне средине.

Највећи број сова ушара, од када се њихов број прати, забележен је 2009. године. Тада их је у кикиндским крошњама било преко 700. Иако им година није била наклоњена, сове се у знатном броју и ове зиме враћају у Кикинду:

„То не треба да нас брине, с обзиром да је то једасн нормалан, природан процес. Драго нам је да тренутно у Кикинди , према нашем скромном мишљењу, има близу 500 примерака, што је за друго бројање у новембру поприлично значајна бројност. Наредних дана знаћено тачне податке и број сова утина који је већ у свом омиљеном зимовалишту. Можда ће доп краја децембра ин почетком јануара тај број прећи ону магичну цифру од 700 сова утина у Кикинди “ – објашњава Милан Ружић, председник Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

РТВ (Мартин Мартинов)

У протеклих десетак година, Кикинда је дар природе прихватила на прави начин.

Иако то није једноставан подухват,током прошле зиме обележено је, односно маркирано 12-так птица. Једна од маркираних сова вратила се већ у Кикинду. И то је добар почетак.

РТВ