Почетак » Вести » Друштво » Политика » ПОПОВИЋ: Србија потребна стратегија за раст извоза у Русију

ПОПОВИЋ: Србија потребна стратегија за раст извоза у Русију

index

Србија никада није имала већу шансу за повећање извоза пољопривредних производа у Руску Федерацију. Због санкција Русије према Европској унији, али и кризе у односима Русије и Турске, која је велики извозник меса, воћа и поврћа у ову земљу, наши пољопривредници сада имају додатну прилику да, по повлашћеним условима, пласирају своје производе на тржиште Русије, поручио је Ненад Поповић, председник Српске народне партије (СНП) приликом посете Лазаревцу.

Поповић је истакао да «Србија већ 15 година има бесцарински споразум са Русијом какав нема ниједна друга земља у свету».

– Све што произведемо у Србији можемо да извеземо у Русију без царина. Овај споразум пружа могућност повећања извоза српских производа у Русију, јер наши производи, пошто су ослобођени царина, коштају од 15 до 20 одсто јефтиније од конкуренције из других земаља на руском тржишту – објаснио је Поповић.

Он је нагласио да Србија не користи довољно предности овог споразума и да је зато хитно потребно усвојити Стратегију економске сарадње са Русијом .

– Апелујем на државу да што пре формира институције које ће помагати наш извоз у Русију по узору на исте такве институције које имамо за развој сарадње са Европском унијом. То је прилика за повећање нашег извоза на руско тржиште, али и за привлачење руских инвестиција у Србију. То је кључ за нова радна места – закључио је Поповић.