Почетак » Вести » Свет » ПОЧЕЛО ЈЕ: Овако изгледа руска освета Турској!

ПОЧЕЛО ЈЕ: Овако изгледа руска освета Турској!

Vladimir-Putin-kremlin.ru_2-650x401

Председник Русије Владимир Путин одобрио је данас економске санкције против Турске као одговор на обарање руског авиона изнад Сирије, јављају светски медији.

Русија и Турска с једне стране измењују тешке речи (углавном предњаче Владимир Путин и Реџеп Ердоган), док премијер Ахмет Давутоглу и руски министар спољних послова Сергеј Лавров дају умереније и помирљивије изјаве. Али, иако и једни и други пазе да не дође до нових инцидената, ипак је почео „трговински“ рат.

Путин је потписао је указ о мерама за очување националне безбедности Русије и о примени специјалних економских мера против Турске, саопштено је из Кремља.

Из Кремља је саопштено да је Путин потписао указ „О мерама за очување националне безбедности Руске Федерације и заштити грађана Руске Федерације од злочиначких и других противправних дејстава и о примени специјалних економских мера против Турске“.

Руси на граници враћају многе турске камионе или их детаљно сатима прегледају, а с царине је враћена велика количина робе која не одговара руским стандардима и прописима.

Пореске и радне инспекције улетеле су у многе турске компаније у Русији да прегледају папире. Из Краснодара, где се одржава пољопривредни сајам, депортовано је чак 39 турских пословних људи због „проблема с руским миграцијским властима“, а према неким изворима, и део турских туриста није пуштен у Русију, иако међу тим земљама влада безвизни режим – неки нагађају да би то могло да се укине.

Руска агенција Интерфакс јавила је како су руски извозници пшенице обуставили даље испоруке за Турску, а све руске туристичке агенције одустале су од организације путовања у Турску и наводно ће им држава из прорачуна рефундирати губитке.

Према подацима руске усељеничке службе, тренутно у Русији, с радном дозволом, борави 87.680 турских радника, а више од једне хиљаде њих су грађевински радници. Једна од највећих турских грађевинских компанија у Русији, „Енка“, може да западне у проблем. Наиме, само у 2014. години компанија је уговорила грађевинских послова за више од 400 милиона долара, а само од издавања канцеларијског простора зарађује годишње око 100 милиона долара.

Турске компаније тренутно у Русији граде највећи број објеката, попут највиших небодера у московском пословном средишту „Moscow city“ – торањ Исток и торањ Еволуција, као и на инфраструктури за потребе Светског фудбалског првенства у Русији 2018. године.

Министар грађевинарства Русије Михаил Мењ рекао је да не искључује могућност да се турске грађевинске фирме повуку с руског тржишта. Осим тога, неки листови наводе да се може очекивати прекид платног промета између двеју земаља. А Русија разматра могућност ограничења или потпуне забране коришћења руских лука за турске бродове, као и забрану кориштења руског ваздушног простора за турски цивилни авио-превоз.

Мондо/Јутарњи лист