Почетак » Вести » Друштво » Исплата дуга војним пензионерима од јануара

Исплата дуга војним пензионерима од јануара

pio-fond-wide-jpg_660x330

За све кориснике војних пензија који потпишу вансудско поравнање, исплата ће бити сигурна и једнократна, већ током јануара, а разлика која им припада је валоризована коефицијентом инфлације и тиме обезбеђена од девалвације, што значи да је сачувана реална вредност дуга, кажу у Фонду ПИО.

Уз Фонда подсећају да је Закључком Владе Србије о ванредном усклађивању пензија професионалних војних лица за период од 1.1.2008. до 31.10.2015. предвиђено усклађивање, које је у складу са ставом Врховног касационог суда и којим је омогућен идентичан проценат ванредног усклађивања пензија свих корисника у осигурању.

То подразумева и идентичан проценат ванредног усклађивања, односно да се тражена материјална штета у виду разлике између примљене и припадајуће пензије, обрачунава на вредност бода из октобра

2007. године од 9,02 динара, важећег и на дан 31.12.2007. године, при чему ће се увећање вредности бода од 9,02 динара извршити за проценат разлике између 11,06 одсто (повећање пензије

корисника у осигурању запослених) и 4,21 одсто (повећање пензије војних осигураника), јер се само на тај начин обезбеђује идентично ванредно усклађивање пензија свих корисника у осигурању почев од 1.јануара 2008. године.

Влада Србије је понудила системско решење како војним пензионерима који нису поднели тужбу, тако и онима који су поднели тужбу, и сваком кориснику послато је обавештење о праву на исплату ванредног усклађивања пензија и остављена могућност закључивања уговора о вансудском поравнању на добровољној бази, што наравно подразумева одустајање од тужбе, односно одрицање од тужбеног захтева, наводе у Фонду ПИО.

Закључком Владе омогућено је корисницима који се одрекну тужбеног захтева да могу у вансудском поравнању да добију припадајућу разлику за цео период.

У случајевима у којима постоји правноснажна извршна судска пресуда која је принудно наплаћена, такође је могуће закључити уговор о вансудском поравнању за период који није обухваћен принудном наплатом.

„Дакле, свим корисницима војних пензија који потпишу вансудско поравнање у складу са Закључком, исплата је сигурна и једнократна, већ током јануара, а разлика која им припада је валоризована коефицијентом инфлације и тиме обезбеђена од девалвације, односно сачувана је реална вредност дуга“, поручили су из Републичког фонда.

Судови су у парницама признавали право на повећање од 6,57 одсто, што је идентично проценту усклађивања предвиђеним Закључком Владе, те је очекивано да ће свако ново покретање парничних поступака бити на исти начин пресуђено.

Министар Александар Вулин саопштио је раније да ће војни пензионери, у јануару наредне године примити увећане пензије за проценат који је одредио Уставни суд, а да ће почети да им се исплаћује у ратама дуг који потиче од 2008. године.

Према његовим речима, све ово непоштовање закона потиче још од 2008. а направљени су дугови који износе више десетина милиона

Танјуг