Почетак » Вести » ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ – ОПАСНО ОРУЖЈЕ ИСИС преко Фејса врбује младе у Србији!

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ – ОПАСНО ОРУЖЈЕ ИСИС преко Фејса врбује младе у Србији!

06_1000x0 (1)

Друштвене мреже су најјаче оружје вехабија за врбовање њихових нових припадника! А да су млади људи главна мета, показао је и случај Елме Ђушинац (21), узорне студенткиње коју је садашњи супруг путем Фејсбука врбовао за ИСИС и преко ноћи је преобратио у терористу!

Опасност да постану жртве најчешће прети младим симпатизерима идеологије радикалног ислама, који то показују лајкујући њихове одређене странице на друштвеним мрежама, наводи Дарко Трифуновић са Факултета безбедности. Са друге стране, има и оних који тврде да жртва може бити свака млада емоционално растројена особа, одбачена од друштва, родитеља, испуњена незадовољством.
Већина људи регрутована је путем различитих јавних Фејсбук група и интернет страница, објашњава Трифуновић и додаје да онај ко врбује претходно добро проверава своју потенцијалну жртву.

– Постоје две врсте страница на Фејсбуку које промовишу вехабизам – јавне и тајне, за које вам треба дозвола како бисте приступили. Дакле, онај ко се учлани у те странице је њихов могући симпатизер, па чак и ако није, постаће. Такође, праве и такозване позиве за ивенте (догађаје) који се односе на нека дешавања муслиманских заједница, па онај ко за то потврди долазак може бити могући присталица вехабизма.

Пре него што приђу жртви, они добро провере све информације о њој и утврђују њен идентитет, за то им помажу људи који се налазе на подручјима одакле је та особа. Када је примаме себи, онда је увлаче у тајне странице на којима она може да креира свој изглед, па чак и купи оружје – истиче Трифуновић и додаје да су најлакша мета у Србији муслимани који су незадовољни својим статусом.
Приватни детектив Стеван Ђокић, који је стручњак за разотркивање секти и врбовања, објашњава да вехабије углавном таргетирају младе људе нудећи им новац, бољи живот и благостање и чекају тренутак емоционалног растројства особе, и тада почињу да испирају мозгове тим људима.

– Свако од тих људи који врбује добија додатан новац за то, као и титуле. Они врбују преко вере, тачније преко њиховог начина изучавања Курана. Осим тога, жртвама обећавају много пара, одлазак у друге државе, послове на високим функцијама, безбрижан живот и тако их маме. Тај посао не ради било ко, већ психички јаке и натпросечно интелигентне особе, форензички свесне, које јасно знају шта како да привлаче, а да се то не примети – каже Ђокић и додаје да путем Фејсбука вехабије лако виде наша интересовања, те на основу њих тачно знају како да нам приступе, правећи се да су нам пријатељи. Такође, он наглашава да треба водити рачуна шта објављујемо на друштвеним мрежама и да никако не откривамо своје животне навике.

Доминантна виртуелна реалност

Психолог Невена Чаловска Херцог сматра да жртве потпадају под утицај тражећи чврст систем и сигурност коју нису нашли код родитеља и у школи. – Најрањивија група су млади изоловани од односа са другим вршњацима, родитељима, и од особа са ауторитетом. Због тога им је виртуелна реалност доминантна. Некритични су у процени и у под ризиком да постану жртве. Њих привлачи нешто што нуди високу вредност и екстравагантност. Траже чврст систем, структуру и сигурност коју не желе да траже у родитељима и школи јер им је ово примамљивије. Такође, у том периоду врло је привлачно бити бунтован, са ставом „ја нисам као ви, ја сам против вас“ услед чега се развија девијантно понашање – каже Херцог и додаје да су ти који врбују нарочито добри у комуникациониом вештинама, што злоупотребљавају.

Ало