Почетак » Вести » Војводина » Активна борба против насиља над женама у Вршцу

Активна борба против насиља над женама у Вршцу

12282831_10208353592982676_301160401_n

Поводом акције борбе против насиља над женама, Вршчани су узели активног учешћа. Поред акције коју спроводи држава тако су ту борбу на себе примиле и локалне дружтвене и политичке организације, попут СПС-а, Лиге Социјалдеморката Војводине, Демократске странке као и друге организације и партије.
Форум жена СПС Вршца је под модераторством Ливије Гавриловић организовао трибину под називом “Насиље над женама – насиље над друштвом”. Учесници трибине су испред невладиног сектора били Урош Недић а испред органа Општине Вршац, Велизар Вемић. Kоји су истакли податке али и смернице у борби против насиља над женама.

На трибини које је за грађанство организовано у просторијама СПС Вршац су изнесени податци о свеукупном насиљу које жене трпе у Србији,

12305671_10208353595422737_1659444263_n
– “Фрапантне су цифре броја насиља у породици и убистава жена од почетка године за које знамо из медија, а требало би да се упитамо који је број оних за које не знамо и који не желе да се изјасне о томе да су биле или да јесу жртве насиља. Позивам све да се заједно укључимо у ову борбу и пријавимо насиље ако имамо сазнања о томе, јер само ако смо сложни, можемо стати на пут овом изузетно великом проблему.”  – истакла је Гавриловићева, која је била водитељ трибине.
Она је такође истакла да је важан континуирани процес едукације жена, у борби против насиља, не само поводом овог дана када свет обележава борбу против насиља над женама, већ да та едукација мор да буде континуирани и стални процес. Што је предуслов за идентификовање, али и превенцију проблема.
Сличне манифестације одржали су активи жена Лиге Социјалдемократа Војводине и Демократске странке у Вршцу, где су ови податци поновљени и затражена већа и солиднија борба против насиља над женама.

Александар Kиш