Почетак » Вести » Сирија даје Русима сва налазишта нафте!

Сирија даје Русима сва налазишта нафте!

Syrian-oil-34

Сиријске власти се надају да ће руске компаније развити нафтне платформе у Сирији, рекао је сиријски министар спољних послова Валид Муалем током састанка са потпредседником Владе Руске Федерације, Дмитријем Рогозином.

“Имамо податке који указују на то да сиријске резерве нафте и гаса на морском дну имају невероватан потенцијал. Надамо се да ћемо, осим руских ратних бродова, у Сирији видети и платформе за вађење нафте,” Муалем је рекао у четвртак.

Он је додао да је једна руска компанија већ потписала уговор, а Дамаск очекује да и друге компаније поступе исто. Сирија је спремна да понуди руским компанијама „све могуће олакшице.“

Према Муалему, град Банијас у покрајини Тартус располаже једним од највећих нафтних налазишта у Медитерану.

Русија се сматра једним од најближих савезника владе сиријског председника Башара ал Асада. Овог јула, сиријски премијер Ваел Халки је рекао да његова земља жели да се придружи Евроазијској економској унији, коју предводи Русија. То би Дамаску олакшало економску сарадњу са „пријатељским нацијама,“ рекао је Халки.

Према Халкију, Русија и Сирија су потписале известан број уговора о изградњи фабрика за прераду гаса, о изградњи електрана и објеката за наводњавање. Током 2013. године је потписан споразум који омогућава руским компанијама да раде на нафтним пољима на сиријској обали.

Прва развојна фаза је вредна 88 милиона долара и трајаће пет година.

Вебтрибун