Почетак » Вести » Свет » ПОЧЕЛА РУСКА ОСВЕТА: Рације у турским фирмама у Русији, приводе се турски бизнисмени…

ПОЧЕЛА РУСКА ОСВЕТА: Рације у турским фирмама у Русији, приводе се турски бизнисмени…

Turkish-flag-5

Руска полиција упала је у турске компаније у различитим деловима Русије, а у неким случајевима суспендовала је њихове операције, рекли су за Ал Џазиру два турска бизнисмена која су инвестирала у земљу.

Москва је такође почела слати назад турске камионе са извозном робом на граници те зауставила турске туристе, којима не треба виза да уђу у земљу, рекла су најмање два бизнисмена.

Турски и руски министри спољних послова, које је Ал Џазира контактирала телефоном, нису одговорили на питања везана за ову причу у време њеног објављивања.

Потез Москве долази након што су турски ловци оборили руски ратни авион Су-24 тврдећи да је нарушио ваздушни простор Турске, док су руски званичници истицали да је летелица била изнад Сирије.

“У турским компанијама у Русији, поготово у грађевинским компанијама, врше се рације”, рекао је за Ал Џазиру турски директор једне компаније за производњу у Русији, под условом да остане анониман.

“Проверавају да ли неко има радну визу која је истекла или је уопште нема. Проверавају да ли се радна правила спроводе или не.”

“Десила су се озбиљна кршења на том пољу у грађевинским компанијама и руске власти то знају. Активности неких компанија су биле замрзнуте због тога”, казао је.

Цевдет Сеyлан, бизнисмен који послује у граду Казан, такође је потврдио да је полиција тамо вршила рације у турским компанијама.

Враћени камиони са турском робом

Осман Багдатлиоглу, председник турске Уније за извознике украсних биљки и других прозивода, рекао је да је неколико камиона са цвећем враћено назад у Турску у среду након што су руске власти спречиле њихов улазак у земљу.

“Шест камиона се вратило у четвртак. Зауставили смо све испоруке. Зауставили смо и испоруке авионом”, казао је за Ал Џазиру.

“Званично нема препрека, али смо наишли на оне незваничне. Ово ће имати велики утицај на наше пословне активности у краткорочном и дугорочном смислу. У Европи, наш највећи партнер је Русија”, додао је.

Блокаду уласка робе такође је пријавио и Аднан Далгакиран, члан Већа турских извозника, који је у среду увече на Твитеру написао: “Улазак турске робе блокиран је на руским царинама.”

Други бизнисмен, који је желео остати неименован, рекао је да је свим возачима камиона, за које се мислило да превозе турске производе, речено да сачекају на граници, без обзира на регистрацијске ознаке.

“На граници су проверавали сваки камион, без обзира чије регистрацијске таблице је имао. Проверавали су све око робе”, рекао је.

“Бројали су робу, проверавали њену тежину итд. И проналазили изговоре да мора чекати или су је слали назад.”

У међувремену, неколико турских грађана потврдило је за Ал Џазиру да Русија враћа туристе из Турске који покушавају ући у земљу, налазећи разне “изговоре”, те одгађа улазак Турака који имају радну или боравишну дозволу.

Турски и руски туристи могли су путовати у две земље без виза од 2011. године.

Чекање на аеродрому док провере боравиште

Бизнисмен Сеyлан казао је да су руске власти натерале њега и друге Турке да чекају на аеродрому у граду Казану један сат док су покушавали ући у земљу у среду.

“Полиција је отишла на нашу боравишну адресу, проверила све о нама и онда нам дозволила да уђемо у земљу”, рекао је за Ал Џазиру.

“Увече 24. новембра такође су се десиле рације у турским становима и кафићима у које Турци иду. Студенти и професионалци су притворени. Пуштени су након испитивања.”

Званичници авиокомпаније Туркиш Ерлајнс рекли су за Ал Џазиру да их турске власти нису упозориле о било каквим ограничењима око уласка у Русију.

Приведени бизнисмени

Јуче је у Русији приведено 26 турских пословних људи који су у ту земљу отпутовали на сајам пољопривреде, пренела је агенција Анадолија.

Они су из Турске отпутовали у град Краснодар како би учествовали на међународном сајму пољопривреде. Дипломатски извори су потврдили да је 26 турских бизнисмена приведено након доласка на место сајма.

Након што су стигли на место где се одржава сајам, цивилна полиција им је извршила проверу пасоша, те их привела у полицијску станицу где су остали до јутра.

Наредног дана су изведени пред суд где им је речено да ће десет дана бити задржани у притвору, а потом депортовани.

Интермагазин