Почетак » Вести » Свет » Муфтија муслимана Русије: Код нас калифат већ постоји, зове се – Света Рус

Муфтија муслимана Русије: Код нас калифат већ постоји, зове се – Света Рус

84512

Пише: Александар РАЗУВАЈЕВ

ТЕРОРИСТИЧКИ напади у Паризу, природно су, изазвали спекулације о вероватноћи понављања истог сценарија у Русији. Вероватноћа је сада заиста порасла.

Тероризам је -део хибридних ратова. Сходно томе, људи склони исламофобији (а таквих је међу Русима, нажалост, прилично) већ су повукли паралелу између Русије и Европе.

И у Европи и у Русији постоји прилично велика муслиманска заједница. У складу с тим, по њиховом мишљењу, у Русији постоји веома велики ризик понављања париског случаја.

Међутим, ја сам одавно приметио, да страх од ислама, који се понекад претвара у хистерију, захвата обично слабе и искомплексиране људи. Препаметне клинке које немају стални нормалан посао и не организују свој лични живот.

Међутим, ствари стоје овако.

Русија – није Европа. Постоји фундаментална разлика између руских и европских муслимана. За Европу су мигранти или њихови потомци, чак и друге и треће генерације, потпуни странци и ментално и културно.

Они се налазе на дну социјалне пирамиде апсолутно класног друштва, и у суштини немају шансе да побегну из друштвеног гета.

Они су у значајном степену страно тело, које у принципу не успева да се адаптира на европска правила игре (као што ни Европљани не желе да их прихвате).

С друге стране, наши руски муслимани су – историјски део наше царске руске нације, ако желите, део руског геополитичког пројекта или Руског света.

Шеф Централног муслиманског верског одбора Русије, муфтија Талгат Таџутдин саветује онима који горе од жеље да створе калифат да дођу у Русију и виде како он већ постоји на територији руске државе.

„Када смо заједно, то и јесте калифат. Код нас се тај ,калифат’ зове Света Рус“, – изјавио је муфтија на отварању XIX Светског руског народног сабора у Москви.

„Ако не верујете, дођите и уверите се, како ми, 193 народа, православни, правоверни, јевреји, будисти, па чак и комунисти, живимо заједно“, – додао је муфтија.

…Недавно је обележен важан датум. 16-ог новембра 1941. године војници 316-е пешадијске дивизије, формиране у Алма-Ати (садашња Алмата, некадашња престонице Казахстана) и Фрунзеу (садашњи Бишкек, главни град Киргистана), под командом генерал-мајора Александра Васиљевича Панфилова зауставили су немачке тенкове који су надирали ка Москви.

Велика је Русија, али немамо се где повући јер – иза нас је Москва! Раније је ову Панфиловљеву фразу знао сваки руски школарац. Сада су друга времена. И, сходно томе, појавила се спремност да нас упетљају у интересе блискоисточних монархија или земаља западног блока.

Добро је познато да се Русија не може победити ратом, али се може разнети изнутра.

Превео: Срђан Ђорђевић

Факти