Почетак » Вести » Србија » Угледни часопис „Лансет“: Научници тврде – трећа доза вакцина сада непотребна, а може бити и опасна
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Угледни часопис „Лансет“: Научници тврде – трећа доза вакцина сада непотребна, а може бити и опасна

Тим научника из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Швајцарске и других земаља објавио је чланак у научном часопису „Лансет“ у коме се наводи да тренутно нема потребе за широком имунизацијом трећом дозом вакцина против вируса корона.
Међу ауторима чланка су бивша директорка Канцеларије за истраживања и преглед вакцина при америчкој Управи за храну и лекове (ФДА) Мерион Грубер и њен бивши заменик Фил Краузе. Обоје су поднели оставку након што је регулатор подржао давање треће дозе вакцина.

Научници наводе да су вакцине против вируса корона ефикасне у случају тешких облика болести, али да прерана употреба треће дозе носи одређене ризике, укључујући могуће нежељене ефекте попут миокардитиса који се најчешће јавља након друге дозе вакцине мРНК (помоћу те технологије су направљене вакцине „Модерна“ и „Фајзер/Бионтек“).

Медицински стручњаци су више пута истицали да је масовна ревакцинација почела прерано да се спроводи, али су потврдили да трећа, „појачана“ доза може бити потребна касније – на пример, уколико се појави нови сој вируса који успе да „пробије“ заштиту коју даје вакцина.
У чланку се истиче да су чак и поред високе стопе вакцинисаних међу становништвом главни разносиоци инфекције и даље људи који се нису уопште вакцинисали.
Како наводи портал „Си-Ен-Би-Си“, чланак је објављен седмицу дана пре почетка вакцинације трећом дозом у САД, што је раније најавила администрација америчког председника Џоа Бајдена.
Подсетимо, почетком августа генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус је позвао да се на време стави мораторијум на увођење треће дозе вакцине против вируса корона како би се више вакцина послало у земље чији становници још нису примили ниједну дозу.
Израел, Француска, Немачка и бројне земље Блиског истока већ су објавили да ће почети да спроводе вакцинацију трећом дозом.
У Русији су регистроване четири вакцине против короне – „Спутњик Ве“ (Sputnik V) центра „Гамалеја“, „ЕпиВакКорона“ центра „Вектор“, „КовиВак“ центра „Чумаков“, и вакцина „Спутњик лајт“.
Thinkstock