Почетак » Вести » Свет » ПРЕДСЕДНИКУ БЕЛОРУСИЈЕ ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ! ЕУ има сраман предлог по питању Лукашенка!

ПРЕДСЕДНИКУ БЕЛОРУСИЈЕ ПРЕТИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ! ЕУ има сраман предлог по питању Лукашенка!

Група Европске народне партије (ЕПП), као најача групација у Европском парламенту, позвала је на успостављање међународног суда за кривично гоњење председника Белорусије Александра Лукашенка и његових следбеника.

ЕПП је, поводом данашње дебате о Белорусији у Европском парлементу, подржала предлог белоруске опозиционе лидерке Светлане Тихановске, за одржавањем међународног самита о кризи у Белорусији.

– Такав самит требало би да се одржи без одлагања под вођством ЕУ. Као ЕПП група, већ смо покушали да организујемо мисију посредовања на високом нивоу у земљи како бисмо истражили све могуће начине за заустављање насиља, ослободили политичке затворенике и помогли у стварању услова за политички дијалог у земљи. Нажалост, иницијатива је блокирана – каже потпредседница ЕПП, Сандра Калниете.

Калниете је нагласила потребу за даљим јачањем одговора ЕУ на „злочине које је починио Лукашенков режим у Минску“.

– Позивамо на успостављање међународног суда за кривично гоњење Александра Лукашенка и његових послушника који су ратовали против Белоруса. Позивамо на суспензију белоруских репрезентација са европских и светских првенстава, као и са олимпијских игара. Позивамо на проширење тренутних санкција ЕУ на све оне који су повезани са државном репресијом, укључујући оне који је подржавају и пружају режиму економску подршку и помоћ – наводи се у саопштењу ЕПП.

ЕПП наводи да је у белоруским затворима више од 400 политичких затвореника и позива на њихово хитно ослобађање.

Интермагазин