Почетак » Вести » Србија » Спасић: Подршка корекцији “швајцарске формуле“ за раст пензија

Спасић: Подршка корекцији “швајцарске формуле“ за раст пензија

Српска лига (СЛ) подржава иницијативу председника Партије Уједињених пензионера Србије (ПУПС) Милана Кркобабића да се изврши корекција „швајцарске формуле“ за усклађивање раста пензија која се тренутно примењује. Договор се може постићи само у стручној јавној расправи, после које би уследиле изменаме и допуне Закона о ПИО – изјавио је Зоран Спасић, потпредседник СЛ.

У тој јавној расправи треба да учествују политички фактори, стручњаци, представници удружења пензионера, Фискални савет и други који ће својим знањем и искуством допринети што бољем функционисању ,,швајцарске формуле“, а охрабрује и то што је председник Србије Александар Вучић дао сагласност да се коригује постојећи модел „швајцарске формуле“ и најавио могућност да се пензије убудуће обрачунавају по „швајцарском моделу плус плус“ – додао је Спасић.

Швајцарска формула плус плус у основи значи да би пензије, поред усвојеног модела усклађивања са 50% инфлације и 50% раста просечне зараде, биле кориговане и уколико њихово учешће у БДП-у падне испод 10%. СЛ подржава корекцију „швајцарске формуле“, пре свега у делу који се односи на усклађивање према расту зарада и то тако да са садашњих 46,5% тај проценат достигне 50% просечне зараде, али и додатно повећа – закључио је Спасић.

www.srpskaliga.rs