Почетак » Вести » Свет » Поступак САД у УН је разбеснео Пекинг!
Foto: Profimedia

Поступак САД у УН је разбеснео Пекинг!

САД доливају уље на ватру у палестинско-израелском рату, уместо да предузимају мере за заустављање сукоба, изјавио је у уторак портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лијиан након што су САД по трећи пут у недељу блокирале нацрт изјаве УН о сукобу.

Након што су САД током прошле недеље два пута блокирале изјаве Савета безбедности УН-а, Кина, Тунис и Норвешка у недељу су понудиле нови нацрт. У документу се тражи деескалација ситуације, поштовање међународног хуманитарног права и заштита цивила. Међутим, САД су такође блокирале трећи нацрт.

– Чланови Савета безбедности сматрали су да би Савет требало да изда изјаву како би олакшао палестинско-израелске преговоре. Међутим, Сједињене Државе, уместо да предузимају активне мере да зауставе сукобе, почеле су да доливају уље на ватру. Сједињене Државе у Савету безбедности УН нашле су се у невиђеној изолацији, супротној страни људске савести и морала. Међународна заједница је дубоко разочарана поступцима Сједињених Држава у палестинско-израелском сукобу – рекао је портпарол.

Са друге стране, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да САД не стоје на путу дипломатији, већ је врше „практично без престанка“.

Интермагазин