Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » КУЗОВИЋ: Држава да стане на страну грађана, а не загађивача
Photo by Tom Fisk from Pexels

КУЗОВИЋ: Држава да стане на страну грађана, а не загађивача

Проф. др Душко Кузовић из покрета Ослобођење позвао је данас Владу и Народну скупштину да стану у заштиту грађана Јадра и Рађевине, којима ће, како је рекао „пројекат ископавања литијума који води компанија Рио Тинто потпуно уништити не само животну средину, већ и голе животе“.

Кузовић је објаснио да ће у оквиру овог пројекта бити расељено 30 села у лозничком крају, а да ће Србији „онда када литијум пресуши за деценију или две, остати трајно затроване реке и земљиште, са неколико милијарди тона отровне јаловине, која остаје као продукт екстракције ове руде“.

По његовом мишљењу, да би се решила постојећа криза у Јадру, где су „мештани дошли у оштар конфликт са инвеститорима из компаније Рио Тинто, али и са владом Србије која је глува на њихове вапаје“ потребно је одмах донети следеће кораке:

„Мора се по хитном поступку изменити Закон о експропријацији, нарочито у члановима 20. до 36. Пре тога, Влада мора донети хитан мораторијум на све активности око ископавања литијума“. Он је додао и да би свака иоле озбиљна држава наложила компанији да санира штету, односно врати већ уништен терен у првобитно стање о свом трошку, али и да би „нашла начин да обештети већ оштећене грађане и месне заједнице“.

Најзад, Кузовић је позвао да се утврди одговорност свих лица у министарствима, локалној самоуправи и јавним предузећима, који су својим чињењем или нечињењем у овој кризи довели грађане лозничког краја на ивицу еколошке катастрофе. Овим мерама, додаје, не би се само решила криза у Подрињу, већ и у многим другим местима којима прети сличан сценарио уништења животне средине, као што су Мајданпек, Зрењанин или Палић.

Уколико се то не учини, рекао је он, добићемо још један доказ да је „политички живот затрован, отуђен од народа и потреба народа, а да су политички намештеници заинтересовани само за мутне дилове са сумњивим и штетним инвеститорима, који су сада дошли да заједно отму и последње ресурсе ове земље – воду, ваздух и земљште“ закључује се у писаном саопштењу покрета Ослобођење.

Извор: srbin.info