Почетак » Вести » Војводина » Проблеми у новосадској Хитној помоћи због исплате награде запосленима, појединци припремају тужбе
rtv.rs

Проблеми у новосадској Хитној помоћи због исплате награде запосленима, појединци припремају тужбе

Део запослених у новосадској Хитној помоћи планира да тужи директора установе због, како тврде, селективне исплате новчане награде намењене онима који су радили са ковид пацијентима, пише данас портал 021 из Новог Сада.
Како кажу ови запослени, износ који је држава определила као награду за запослене у ковид систему није отишао стриктно у праве руке, па су тако новац добили они који са ковид пацијентима нису имали додира, нити су били изложени ризику од заразе.

Држава награђује здравствене установе

Месецима је Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије преговарао са Министарством здравља и на крају добио коначну информацију да ће бити издвојен новац за награде медицинарима и онима који су радили са ковид пацијентима од почетка епидемије. Министарство је поручило: исплата ове врсте бонуса радиће се по критеријуму који сами одреде директори установа, али да „посебно треба ценити фактички рад запосленог, односно тежину, врсту и обим посла које запослени обавља, као и све друге елементе који могу имати утицај на правилно утврђену висину награде“.

„Директор здравствене установе одговоран је за правилно утврђену висину награде, бонуса и сл, односно за списак запослених којима су утврђена ова примања по основу материјалне и кривичне одговорности“, пише у допису Министарства, у који 021.рс има увид.

Републички фонд за здравствено осигурање потом је обавестио све здравствене установе у Србији да је потребно да требују новац за раднике које ће наградити, те да је могуће исплатити награду у износу до 30 одсто основне плате.

Међу установама које су требовале новац је и новосадска Хитна помоћ, тражећи око 10 милиона динара за раднике који су се нашли на списку. Требовало се, у првој тури, за март-јул, а кад су крајем октобра почеле исплате, појединци су приметили да нису добили уплате иако су радили „ковид“. Такође, неки који су осетно мање радили добили су, кажу запослени, више уплата. Месечни износи који су у питању крећу се, како сазнајемо, од око 7.000 динара за спремачице па до око 28.000 динара за лекаре.

Почињу да се распитују – ко је добио уплату и за колико месеци, који су били тачни критеријуми, а како кажу за 021.рс, дошло је до огромног фаворизовања појединаца у фирми који су блиски руководству.

„Не постоји теренска екипа која се није обукла и није ишла на терен. Постоје одређени људи који нису хтели да се облаче и на старту су рекли да неће да раде ‘ковид’, а сад у овој исплати су ти људи добили паре. Диспечери и консултанти нису били у тој ковид причи, а добили су паре. Такви су највише и добили, колико знамо. Огромне паре су требоване, али су подељене по субјективним и нефер критеријумима које је начинио директор, па тако нису добиле докторке које су биле на боловању или годишњем, а радиле су ковид, док су други такође ишли на годишњи и нису радили ковид, а добили су новац и то по неколико уплата. Овакве ствари су сад превршиле сваку меру и ми не планирамо да стајемо, већ ћемо ићи на тужбе“, наводи неколицина запослених за 021.рс, желећи да остану анонимни.
Раст незадовољства није био само у новосадској Хитној помоћи – и у другим здравственим установама широм Србије било је питања на основу којих критеријума су дељене паре. Селективне доделе забележене су, на пример, у Нишу, али је било и позитивних примера у болницама и центрима у којима су сви ковид радници добили стимулацију. Ипак, очигледно незадовољство није могло да се игнорише, па је синдикат саветовао своје локалне организације по установама да се распитају о критеријумима за уплату бонуса.

То је синдикална организација у Хитној помоћи и урадила тако што се крајем октобра, под притиском великог броја запослених који су се жалили, обратила директору др Богдану Живановићу и тражила објашњење о критеријумима, али и обуставу селективних исплата. Добили су одговор директора у виду тврдње да није било никаквих неправилности приликом исплата.

„Све ово делимично се дешавало док је директор био на годишњем одмору, а био је веома љут и вређао је запослене који су тражили одговоре. Ми смо сада свесни да ћемо бити предмет освете тако што ћемо бити потпуно разбацани са сменама у наредном распореду рада“, наводи једна докторка из Хитне помоћи за 021.

Директор Хитне помоћи: Појединци који се жале нису ни имали право на награду

Директор новосадске Хитне помоћи др Богдан Живановић каже за 021.рс да мисли да је дошло до грешке у тумачењу ове помоћи – да су појединци мислили да је новац намењен свим запосленима, као додатак на плату, а не новац за заслужне запослене.

Ово је, каже Живановић, била награда за оне запослене који су „својим радом са ковид позитивним пацијентима допринели бржем, бољем, ефикаснијем и професионалнијем раду установе и радили на угледу установе“.

„Пошто није било за све наравно, ми смо одредили по критеријумима, а они су били: број ургентних интервенција код ковид пацијената, број контролних кућних посета, број извршених транспорта до респираторног центра и назад у изолацију или даље на инфективну клинику, квалитет обављеног посла, да ли је било жалби пацијената на љубазност, рационално коришћење средстава за рад тј. опреме и правилно одлагање инфективног отпада. Већина запослених који су радили са ковид пацијентима је и добило исплату, велика већина. Нису добили административни радници који нису радили са ковид пацијентима и они који или су били на боловању или су били на годишњем или су због година молили да не раде ковид. Ствар је врло јасна. Није добила једна докторка која је била на боловању и на годишњем и није је било четири од пет месеци, друга докторка је била на боловању… Не видим ту неки проблем, на крају крајева неко мора да додели награде и да направи селекцију“, наводи Живановић.

Он каже да су у првом таласу највећи посао радили возачи санитета, у другом таласу су на терену биле комплетне екипе у скафандерима.

„Ја сам гледао да дам 30 одсто онима који су највише радили. Законски некоме ко је био на боловању не могу да дам награду. Углавном су сви добили једну до две уплате, није било довољно новца за четири или више месечних награда. Не раде сви исто и не могу сви исто да добију. Четири докторке су се жалиле – једна од њих је била одсутна, две на боловању и четврта има дисциплинску меру од раније и зато није добила награду. Синдикат каже да не стоји иза дописа који је већ отишао у медије, те да нису добро схватили да овде није реч о допуни на плате, већ о награди“, каже Живановић за 021.рс и додаје да је за дописе синдиката најбоље питати сам синдикат.
Међутим, запослени у Хитној помоћи с којима смо разговарали тврде да ово није тачно – новац је уплаћен запосленима који су и те како били на одмору и та евиденција постоји у администрацији установе.

„Људи добијају бенефиције зато што су послушни, а појединци трпе штету, изливе беса надређених, послати су на принудне одморе, лекарске екипе су разбуцане, раде људи чије компетенције и образовање су упитни… Синдикат се повукао“, кажу запослени који су се јавили 021.рс и који, иначе, нису чланови синдиката.

Синдикат у Хитној кренуо, па заћутао

Иако је првобитно показао интересовање да дође до одговора, репрезентативни синдикат брзо је престао да тражи одговоре од руководства Хитне помоћи. То показује и реакција председника синдикалне организације у Хитној помоћи Тимошенка Грковића, који је новинарку 021.рс Горицу Николин оптужио за узнемиравање и претио тужбом.

„Ко сте ви да радите тему о Хитној помоћи, шта сте ви, аналитичар? Пошто сте врло… не сарађујете. Ко сте Ви да Вас ово занима?“, рекао је, између осталог, Грковић у кратком телефонском разговору у којем је одбио да објасни ситуацију. На констатацију новинарке да је овде реч о новцу пореских обвезника, Грковић је рекао да „се обратимо Вучићу и министрима и питамо чије су наше паре“.

С друге стране, председница Покрајинског одбора синдиката др Дуња Циврић каже за 021.рс да је суштина проблема са исплатом ових новчаних награда управо то што су критеријуми препуштени директорима, уместо да је министарство одмах дефинисало ко може и ко не може да добије награду.

„Директори су се снашли на различите начине – неки су сами донели критеријуме, неки су се пак консултовали са синдикатима, неки нису имали критеријуме. У неким установама је то заиста учињено на задовољство запослених, али је у другим установама то катастрофално спроведено. Било је грубих кршења и ми смо изнели замерке надлежнима и тражимо да се за неку следећу ситуацију овог типа заиста припреме универзални критеријуми“, каже др Циврић.

Док је у току заплет ове ситуације у Хитној помоћи, пренета су средства за исплате за још три месеца – август, септембар и октобар. Директор Хитне помоћи др Богдан Живановић каже за 021.рс да ће и ова средства, као и претходна, бити уплаћена заслужним запосленима, али они који су незадовољни сматрају да ће и овог пута бити заобиђени.

„И ове уплате ће ићи истим људима. Велик новац је на крају у питању и неки су се заиста незаслужено наградили у овом периоду који је за већину био веома изазован“, наводе ови запослени.


Аутор: Горица Николин – gorica@021.rs

Извор: Портал 021