Почетак » Регион » Режим у расулу: Александра Вуковић остала без текста, поражени ДПС пријети ЕУ, „Бели орао“ оперушан
ИН4С

Режим у расулу: Александра Вуковић остала без текста, поражени ДПС пријети ЕУ, „Бели орао“ оперушан

Политички аналитичар и колумниста ИН4С-а, Игор Дамјановић, оцјењује да је оваква реакција Предсједништва ДПС-а вјероватно условни рефлекс на „завртање ушију“ Милу Ђукановићу током претходна два дана од стране британске амбасаде и њемачког Министарства иностраних послова.

Након дебакла ДПС-а и сателита на изборима одржаним 30. августа, утихнули су практично сви најистакнутији експоненти режима. Оглашавао се искључиво предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, док су одлазећи премијер Душко Марковић, несућени премјер -„оперушани Бели орао“ Предраг Бошковић и остали који су пријетили прогоном Цркви и неистомишљеницима – искористили своје право да ћуте.

Чак је и „многоглагољива“ Александра Вуковић, која је на самом почетку кампање „изгубила“ шешир, остала и без – текста. Кренуло нас је.

Осим Ђукановића огласио се само „гласноговорник“ Николић и покушао (неуспјешно) да убиједи грађане како ДПС не стоји иза скаредних окупљања „за спас Мила“, на којем се „патриоте“ спремају да забију нови „нож у леђа“ одлукама њиховог медицинског политбироа – НКТ-а. Проговорили су доста немушто, поштапајући се увредама и замјенама теза, Дарко Шуковић и Милорад Поповић.

А онда се огласило и Предсједништво „проевропског“ ДПС-а. Партије – „заштитнице евопског пута“ Црне Горе, која је себи дала задатак да спријечи пресељење Црне Горе у Србију, и повратак „вјечне“ у Средњи вијек. И, тако „просвећено“, „партнерски“, са пуно „такта“ – поручише међународној заједници – да се не мијеша. Руке к себи!

„Црна Гора неће дозволити да јој се након једног вијека понови историја, у којој је једном била монета за поткусуривање кључних земаља и њихових интереса на Балкану.“, поручили су, уз констатацију да ће покушати да организју консултације и саставе некакву владу.

Политички аналитичар и колумниста ИН4С-а, Игор Дамјановић, оцјењује да је оваква реакција Предсједништва ДПС-а вјероватно условни рефлекс на „завртање ушију“ Милу Ђукановићу током претходна два дана од стране британске амбасаде и њемачког Министарства иностраних послова.

Игор Дамјановић

„Да ли је ова изјава најава повратка ДПС-а на фабричка подешавања у односу на ЕУ и Велику Британију, или тек бунцање дезоријентисане политичке фракције показаће наредне недеље.

Што се тиче разговора о формирању владе са коалиционим партнерима, ти разговори могу да се воде само о влади у сјенци. Најмање што треба да брине на изборима профилисану већину је да ли ће Мило Ђукановић дати формално мандат за састављање нове владе Душку Марковићу, или неком другом ДПС кадру.

Уколико се то деси, парламентарна већина под хитно треба да састави и изгласа експертску владу, те распише ванредне предсједничке и локалне изборе у Подгорици, Никшићу, Пљевљима и другим градовима у којима је ДПС потучен до ногу.“, закључује Дамјановић.

Политички аналитичар и лидер Покрета Слобода народу, Бошко Вукићевић, оцијенио је да је одлазећем режиму већ пропао план о поновном пребројавању гласова, након што је једна његова представница ухваћена у крађи гласачких купона и ухапшена због тога. Такође, наглашава да се ни пројекат изазивања међунационалних сукоба не одвија на начин како су структуре власти у одласку планирале.

boško vukićević
Бошко Вукићевић

„У таквој атмосфери крајњег политичког безнађа Предсједништво ДПС-а је лансирало једно прилично ирационално и будаласто саопштење о разговорима те партије са партнерима „око састављања владе“. Овдје се више не може говорити о константној политичкој импровизацији, која је иначе карактерисала бившу владајућу партију и њеног предсједника, већ о тоталном одсуству додира са реалношћу, политичком магновењу или халуцинацијама. Такво стање у оквиру ДПС-а може бити посљедица и поремећених односа између кључних кадрова партије.

Одлазећа клептократија, обитавајући у некој извитопереној реалности, јавности шаље поруку да она заправо није изгубила, већ добила изборе. И у оквиру таквих јавних фантазмагорија ДПС-а истиче се посебно бизаран дио саопштења, у којем се „међународна заједница упозорава да се не мијеша у процес“. Дакле, партија која је одувијек призивала медијације међународне заједнице, а и сада инсистира на „европској Црној Гори“, изнебуха поручује тој истој Европи да се не мијеша.

Иако је свима јасно да се ради о посљедњим, хистеричним и ирационалним трзајима једне крајње корумпиране партије, ситуација је и даље веома деликатна. Режиму у одласку се апсолутно не смије дати неки повод за спровођење било какве врсте насиља. Тога су итекако свјесни чиниоци који ће формирати нову власт, који за сада изузетно одговорно и синхронизовано наступају. На крају, ДПС очигледно пролази кроз финално стање бунила, а представници ЕУ ће сигурно знати на који начин да се поставе према таквој ситуацији. Мора бити осигурана мирна транзиција власти.“, закључује Вукићевић.

ИН4С