Почетак » Регион » Ердоган стишава страсти – „штити објекте културног наслеђа хришћанства“

Ердоган стишава страсти – „штити објекте културног наслеђа хришћанства“

Само четири дана после првог намаза који је одржан у Аји Софији, Ердоган је решио да стиша страсти и обратио се и хришћанском свету. Председник Турске лично је присуствовао церемонији завршетка рестаурације православног манастира Сумела у Турској.

Ердоган је изјавио да Турска на овај начин штити објекте културног наслеђа хришћанства: „У Турској постоји много објеката од светске важности. Манастир Сумела је један од симбола наше земље. Овде су остали трагови многих цивилизација. Годинама већ радимо на очувању овог манастира. Никада нисмо желели да те објекте уништимо, напротив, трудили смо се да их сачувамо.”

Церемонија отварања преношена је уживо на званичном твитер-профилу турског председника.


Ердоган је овом приликом одоговорио и на оштре реакције многих светских лидера и институција на претварање Аја Софије у џамију, рекавши да имајући у виду овакав однос Турске према другим религијама „ниједна западна земља нема право да их критикује”. „Да смо хтели да се устремимо против симбола других вера, на месту Сумеле данас би дувао ветар. Чињеница да ми рестаурирамо овакве објекте конкретан је пример тога да ми бранимо цивилизацијске вредности”, додао је Ердоган и рекао да ће већ 15. августа у манастиру бити обављена служба за православне вернике.

Иако овај гест личи на пружање руке помирења, пре само неколико дана на отварању нове зграде Турске обавештајне службе у Истанбулу Ердоган није пропустио прилику да још једном помене да је Цариград већ столећима у рукама муслимана, иако неке државе то и даље не схватају.

Из администрације турског председника изјавили су да је васељенски патријарх Вартоломеј Први позвао Ердогана и захвалио се за отварање манастира и подршку председника. Из Цариградске патријаршије су такође јавили да службе, коју је Ердоган поменуо, неће бити због забрана које важе у Турској због вируса ковид.

Подсетимо да се Вартоломеј, који себе сматра лидером свих православаца у свету, и даље није јавно огласио поводом претварања цркве Аја Софија у џамију.

Сумела је православни манастир Цариградске патријаршије подигнут крајем 4. или почетком 5. века у провинцији Трабзон у данашњој Турској. С обзиром да се ради о једном од најстаријих очуваних манастира у свету, кандидат је за заштиту Унеска.

У Сумели се чувала икона пресвете Богородице Панагије Сумеле коју су Понтијски Грци понели са собом када су протерани 1923. године. За последњих скоро 100 година вредност овог манастира сазиданог у стени била је искључиво естетска, а последњих деценија ово место постало је незаобилазно за грчке и руске туристе.

Спутник