Почетак » Вести » Свет » ЛАВРОВ: НАТО авиони преносе чудан товар из Авганистана!
2740268 11/18/2015 Russian Foreign Affairs Minister Sergei Lavrov at a news conference on the results of his Moscow meeting with Minister of Foreign Affairs and Emigrants of Lebanon Gebran Bassil. Iliya Pitalev/Sputnik

ЛАВРОВ: НАТО авиони преносе чудан товар из Авганистана!

Русија инсистира на томе да се испитају извештаји о могућој употреби НАТО авиона за промет дроге из Авганистана, изјавио је у петак министар спољних послова Сергеј Лавров за руску медијску агенцију Тасс.

„Ми и даље добијамо извештаје, укључујући и преко масовних медија, да је кријумчарење опијата организовано из Авганистана у друге земље, укључујући Европу, уз употребу војних авиона НАТО коалиције – рекао је он током међународног онлајн форума “Primakov Readings”.

„Не можемо 100% да потврдимо ове извештаје, али добијамо их пречесто да бисмо их игнорисали. Ако су се војни авиони користили над Авганистаном, они могу бити само НАТО-ове летелице, а такве летове су могле да обављају само војска или специјалне службе. Наравно, такве информације треба да се истраже, пре свега у Сједињеним Државама“, нагласио је Лавров.

Према руском дипломати, истрага је потребна и у земљама НАТО чланица.

„Посматрајући апсолутно поуздане чињенице, можемо рећи да је током 20 година присуства Америке и коалиције у Авганистану трансфер дроге из те земље вишеструко порастао. Ни САД, ни остале чланице коалиције нису предузеле озбиљне мере да зауставе производњу опијата у Авганистану“, додао је Лавров.

Webtribune.rs/ ТАСС