Почетак » Вести » Свет » „Стрела“ или „Хамви“ – које је оклопно возило боље?

„Стрела“ или „Хамви“ – које је оклопно возило боље?

У Русији је произведено лако оклопно возило „Стрела“, а премијеру ће у јавности имати на Међународном војно-техничком форуму „Армија – 2020“. Руски експерт говори за ТВ „Звезда“ о преимућствима овог возила у односу на амерички „Хамви“ .

Руководилац Одељења за медије компаније „ВПК“ Сергеј Суворов каже да руско возило има неколико преимућстава – по питању заштите, брзине али цене.

Према његовим речима, руско возило је два пута јевтиније од америчког. Како је објаснио, „Хамви“ је првобитно прављен као неоклопно возило, да би затим поједине делове обезбедили оклопним елементима.

„Наше возило је у целини оклопна капсула у којој се налази људство и то је, у погледу заштите, изузетна предност“, додаје он, пренела је ТВ „Звезда“.

Предвиђена је производња неколико верзија овог возила, између осталог, неоклопна варијанта и варијанта за воду.

Укупна тежина руске „Стреле“ износи само 4,7 тона, што омогућава хеликоптеру Ми-8 може да је транспортује на подвесном носачу.

У возило може да се смести осам војника.

Балистичка заштита возила штити од противоклопне муниције калибра 5,45×39 милиметара и 7,62×39 милиметара. Може да издржи експлозију снаге до два килограма ТНТ-а у случају да нагази експлозив. Оклопно возило може да достигне брзину до 155 километара на час.

Спутник