Почетак » Вести » Свет » ЕУ уводи визе за Американце, а разлог за то је невероватан

ЕУ уводи визе за Американце, а разлог за то је невероватан

Заступници Европског парламента из одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове позвали су Европску комисију да осигура имплементацију начела реципроцитета у визном режиму са Сједињеним Америчким Државама, што је иначе и законска обвеза.

Због чињенице да САД још увек нису укинуле визе за држављане Хрватске, Бугарске, Румуније и Kипра, заступници Еуропског парламента упозоравају да стање непостојања реципроцитета постоји још од 2014. године, а према законодавству ЕУ, обавеза успостављања визног реципроцитета мора се увести у року од 24 месеци од дана кад је службено објављен изостанак реципроцитета.

Тај рок прошао је још 2016, али од тада, осим што су САД укинуле визе за држављане Пољске, помака није било.

Европски парламент је још 2017. године на пленарном заседању усвојио резолуцију којом је затражио увођење виза за држављане САД-а уколико се не осигура путовање без виза у тој држави за све држављане Европске уније. Према садашњем стању, држављани ових држава су дискриминисани.

ЕУ треба, како би се осигурао равноправан третман свих својих држава, да уведе визе за све треће земље које имају визе за било коју државу Еуропске уније.

Али до имплементације овог начела од стране ЕУ није дошло због „посебних интереса“, пре свих економских. Тада су упозоравали да би у случају увођења виза Американцима многе државе чланице ЕУ, па и Хрватска и Kипар као важне туристичке дестинације, имале последице јер би то одвратило многе америчке туристе који би планирали посету тим државама.

Заступници Европског парламента позивају се на начело солидарности међу чланицама Европске уније, али и на институционално питање јер су у овом случају овлашћења на страни Еуропске комисије. Уколико би Kомисија предложила увођење виза за држављане САД-а, оно би ступило на снагу под условом да се томе не противи Европски парламент или Веће.

Ово је још увек само незаконодавна резолуција споменутог одбора, а о њој ће се расправљати и на следећој пленарној седници.

Интермагазин