Почетак » Вести » Свет » СТВАРА СЕ НОВА ДРЖАВА У АМЕРИЦИ? Врховни суд САД вратио пола Оклахоме Индијанцима

СТВАРА СЕ НОВА ДРЖАВА У АМЕРИЦИ? Врховни суд САД вратио пола Оклахоме Индијанцима

ВРХОВНИ суд САД вратио је земљу америчких Индијанаца – половину државе Оклахома.

Ово је сензационална и историјска одлука, чији критичари прогнозирају да ће имати катастрофалне последице за САД у будућности.

У Врховном суду САД тренутно седи шест мушкараца и три жене који већином гласова могу укинути готово сваки закон или обавезати власти да чине ствари које су понекад и историјске природе. <примера ради: смртна казна је у САД била укинута, па поново враћена одлуком Врховног суда.

У случају Оклахоме и земље Индијанаца, одлука је у гласовима донета са 5:4. Дакле: тесно, а на политичкој мапи света може се појавити – нова држава у саставу САД.

Све је почело од тога што је државни суд у Оклахоми осудио члана племена Семиноле за сексуални преступ. Потом је тај случај стигао до Врховног суда САД, где је откривено да су неки споразуми између владе САД и Индијанацаи данас на снази.

Према једном од њих, источни део Оклахоме је резерват са самоуправом Индијанца који морају да се придржавају закона САД, али могу да живе на свој начин.

Индијански резервати (их има више од 300) имају управо такву врсту аутономије. То су безмало државе, али без политичког представљања у Васхингтону. Имају сопствене порезе, кодексе, племенске судове за ситне законске преступе, а и друге бенефиције.

Према одлуци Врховног савета, половина Оклахоме више фактички није Оклахома. На тој територији живе два милиона људи, од којих многи то уопште нису планирали.

Одлука о Оклахоми постала је могућа само захваљујући гласу Нејла Горсача, којег је у Врховни суд именовао Доналд Трамп.

Ако се Оклахома реално подели на две територије – Индијанци ће у Конгресу САД имати два сенатора.

Оклахома је биа једна од последњих држава које су се прикључиле САД. У њу су Индијанци (укључујући Семиноле) присилно депортовани из других држава. Ова брутална акција ушла је у историју под називом „Пут суза“.

Индијанцима су на крају биле одузете чак и земље добијене у Оклахоме. Источни део (резерват) инкорпориран је у западни, а политичким сплеткама су Индијанци онемогућени да оснују засебну државу под именом Секвоја.

Тако се звао један од великих индијанских поглавица по којем је познато дрво добило име.

Име Оклахоме на једном од локалних индијанских језика, значи „црвени људи“. Са одлуком Врховног суда ће идеја о држави Секвоји неминовно поново оживети.

Индијанци и њихови потомци у источној Оклахоми држе нешто више од 15 одсто територије. Преци данашњих Индијанаца у Оклахоми ратовали су на страни Конфедерације јужних држава јер су имућнији и сами били робовласници.

Зато сутра у источној Оклахоми – Секвоји – могу имати озбиљне проблеме да потомцима робова својих предака.

Интермагазин