Почетак » Вести » Србија » Др СТЕВАНОВИЋ: Ево ко је умро од КОРОНАВИРУСА! ХОЋЕТЕ ЛИ И ДАЉЕ БИТИ НЕОДГОВОРНИ?

Др СТЕВАНОВИЋ: Ево ко је умро од КОРОНАВИРУСА! ХОЋЕТЕ ЛИ И ДАЉЕ БИТИ НЕОДГОВОРНИ?

Директор Kлинике за инфективне болести говорио је о проблемима са којима се тренутно суочавамо након што су млади напунили клинике.

– Преминуо нам је дечко ’94. годиште, без хроничних болести. То су страшне ствари, али и даље код мене на Вождовцу сваког дана гледам да се млади окупљају у зградама, у групама возе лифтовима, једни до других, нико маске не носи. Kлиника је пуна младих људи, али многи у Србији то и даље не схватају – навео је директор Kлинике за инфективне болести.

Овако директор Kлинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић објашњава новонасталу ситуацију, додајући да је крајње забринут због периода који нам тек предстоји.

Старији су схватили шта се дешава

Највише проблема има управо са младима који се не обазиру на мере и мисле да вирус нема никакве везе са њима.

– Старији су схватили поруку и због тога са њима постоји све мање проблема. Чувају се, за разлику од њихових млађих укућана, који су управо због тога већ данима на удару вируса. Након што се Инфективна клиника напунила пацијентима који су њихово годиште, са тешким симптомима ковида-19, крајњи је моменат да деца и млади озбиљно схвате каква опасност им прети – каже директор Инфективне клинике.

Имају „селективни слух“

Да ли је од почетка требало више упозоравати и младе људе, уместо тога што се говорило да су они најчешће само преносиоци без симптома, доктор Стевановић одговара да је то више пута покушано, али да млади често имају „селективни слух“ за такве ствари.

– Од почетка се знало, неће сви завршити у болници, али неки од њих сигурно хоће. Неки младић или девојка неће осетити ништа, али хоће њихови укућани. Зар то није довољан разлог да коначно више поштују све мере, држе дистанцу и носе маске – пита се доктор Горан Стевановић.

Измењен сој вируса опаснији по младе?

На питање да ли је ово исти вирус који смо имали у марту и априлу, колико се променио и да ли је мутирао, каже да о томе не може да се разговара у тренутку, пре урађених студија које би то потврдиле.

– Некоме се чини да је ослабио, неком другом да је никада јачи. Ни за једно ни за друго не постоји доказ. Да бисмо тврдили да је ковид-19 сада ојачао, морали бисмо да урадимо дугорочну студију која би укључивала генетска и лабораторијска испитивања, истовремено са многим другим истраживањима. Док то не урадимо, све је на нивоу субјективног утиска и нагађања – каже др Стевановић.

Алармантно у односу на април

Ако вирус ковид-19 у Србији није измењен, питали смо доктора Стевановића шта се то код пацијената на Инфективној клиници према његовом мишљењу променило у односу на април.

– Главна разлика је то што је сада много више заражених, а самим тим значајно више људи са тешком клиничком сликом. Kада имате 10 заражених у целој Србији, један ће имати тешке симптоме. Ако их имате 15.000 или 20.000, рачунајте сами колико њих је за хоспитализацију. Због тога је у овом тренутку стање алармантније у односу на април – објашњава др Стевновић.

Интермагазин