Почетак » Вести » Свет » ЛАВРОВ: Свет се ближи нуклеарном сукобу
2740268 11/18/2015 Russian Foreign Affairs Minister Sergei Lavrov at a news conference on the results of his Moscow meeting with Minister of Foreign Affairs and Emigrants of Lebanon Gebran Bassil. Iliya Pitalev/Sputnik

ЛАВРОВ: Свет се ближи нуклеарном сукобу

У последње време озбиљно се повећао ризик од нуклеарног сукоба, а Сједињене Америчке Државе одустају од формулације стратешка стабилност, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Слажем се да су нуклеарни ризици у последње време значајно порасли и да ситуација у сфери безбедности и међународне стратешке стабилности отворено деградира. Узроци свега тога су очигледни: САД желе да поврате глобалну доминацију и остваре победу у ономе што они називају супарништво великих сила. Они одустају од формулације стратешка стабилност, коју називају стратешко супарништво. Они желе да победе“, рекао је Лавров.

Он је истакао да САД уништавају целу архитектуру контроле наоружања.

„Посебно смо забринути јер САД већ две године одбијају да поново потврде основни принцип, постулат да у нуклеарном рату не може бити победника и да, самим тим, никада не би требало да дође до њега“, рекао је Лавров.

Према речима Лаврова, већ две године тај предлог, састављен на основу онога о чему су се договарали представници руководства САД и СССР-а још у прошлом веку, „чека потврду америчке стране“.

Председник СССР-а Михаил Горбачов и председник САД Роналд Реган својевремено су утврдили да је нуклеарни рат неприхватљив.

Спутник