Почетак » Вести » Свет » Руси повукли неочекиван потез у Сирији

Руси повукли неочекиван потез у Сирији

Русија више не учествује у раду механизма за обавештавање о хуманитарним објектима и кретању на територији Сирије – реч је о добровољном споразуму Русије и УН на чије је недостатке Москва више пута указивала, али је то игнорисано, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

Према речима Небензје тај механизам је био добровољни споразум.

„Механизам није добио мандат Савета безбедности нити има било коју другу закониту основу. Више пута смо указивали на недостатке механизма. То је константно игнорисано“, истакао је Небензја.

Заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања Марк Лоукок рекао је на заседању Савета безбедности УН-а да је планирано да се о томе разговара са хуманитарним организацијама у Сирији и са Русијом.

„Хуманитарно обавештавање има за циљ да допринесе безбедној испоруци хуманитарне помоћи информисањем страна о објектима и кретањима, које одговарају хуманитарној функцији“, рекао је Лоукок.

Он је додао да су сукобљене стране обавезне да поштују међународно хуманитарно право, независно од учешћа у систему хуманитарног обавештавања.

Стална представница САД при УН Kели Kрафт је на заседању Савета безбедности УН изјавила да су „САД потресене због одлуке Русије.

„Разумемо да је Русија уништила свој механизам за спречавање сукоба са УН, чиме је угрозила милионе живота на северозападу Сирије и створила препреку за доставу помоћи УН-а у ту зону“, рекла је Kрафтова.

Према њеном мишљењу, одлука Русије је неприхватљива и донета у циљу да се поставе нове баријере за испоруку хуманитарне помоћи.

„Шокирани смо што је Русија предузела тако опасан корак“, закључила је стална представница САД.

Раније је Русија више пута критиковала поменути механизам. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да механизам за спречавање сукоба у Сирији не само да има недостатке, него се користи за дезинформације.

Према његовим речима, објекте који су означени као хуманитарни, често су користили терористи. Небензја је такође указивао да се координате, које су означиле Уједињене нације, не подударају са објектима који би требало да се налазе на тим местима.

Kако подсећа Небензја, у јесен 2019. године у УН-у је формирана комисија за истрагу напада на објекте цивилне инфраструктуре на северозападу Сирије. Тада су западне земље оптужиле Русију и сиријске власти за нападе.

Русија је доставила фотографије које доказују да су оптужбе лажне, али докази су игнорисани. Руско Министарство одбране је спровело истрагу и утврдило да неки од објеката, које је комисија навела, нису нападнути.

Интермагазин