Почетак » Вести » Свет » Трамп интензивно ради на разбијању НАТО!

Трамп интензивно ради на разбијању НАТО!

НЕМАЧКА дугује нато велику суму, приближно трилион долара, изјавио је Доналд Трамп на заједничкој конференцији за штампу са својим пољским колегом Анджејом Дудом.

Председник САД истовремено је открио да планира да део америчких трупа пребаци из Њемачке у Пољску.

Притом је нагласио: „Тиме ћемо послати снажан сигнал Русији“.

Признао је да Немачка куповањем руског гаса, који плаћа милијарде долара, „Русији шаље још јачи сигнал“:

„Да, они [Немачка] троше милијарде долара на куповину руских енергената, а очекују да их ми штитимо од Русије. Тако то неће ићи. То је ово врло лоше. Мислим да су и становници Немачке тиме незадовољни“.

Индикативно је и то што је Трамп одговорио на питање о Криму које је било упућено Дуди:

„Било је то 2014. године. У то време се Русија добро забавила с председником Обамом и успаваним Џоом Бајденом. Они су тада били на власти. <…> То се не би догодило за моје власти и неће се ни догодити. Упркос свему, очекујем да ћемо имати добре односе са Русијом. Да чемо имати добре односе са свима“.

Трумп је и пре два дана говорио о пребацивању 9.500 америчких војника у Пољску. Уколико Берлин не почне да „испуњава своје обавезе према НАТО“.

У амерички Сенат је одмах потом стигао нацрт закон којим се забрањује повлачење америчких трупа из Европе, посебно – из Немачке.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг десетак сати касније је најавио повећање америчког војног присуства у Европи.

Интермагазин