Почетак » Вести » Србија » Корона no matter за боју коже

Корона no matter за боју коже

Пише: Драган Вујичић

Када се (привремено или трајно) отети протрест Блек лив метерс врати са светских тргова, па чак и ако успе да изврши ревизију или како кажу, допуну историје, сачекаће га Корона. Упркос моћној Џин Шарп & Срђа Поповић дистракцији – вирус показује да неће одступити.

Сачекаће да се човечанство са улица и гневних протеста врати кућама и редовним пословима и тада ће црнима, белима и жутима да испостави туђ рачун.

Амерички Национални биро за економска истражовања урадио је прва истраживања последица неразумуног закључавања Америке испред страшног вируса и дошао је до података да су Афроамериканци прошли најгоре – Чак 41 одсто њихових бизниса је пропало.

Светска радничка унија ИЛО, тело УН са седиштем у Женеви комплетирало је извештај о 1.6 милијарди короном угрожених и пропалих радних места од 3.3 милијарде људи који се воде као запослени на планети. У Америчким медијима такође, све се више баве феноменом ”киднапованог расног протеста” од мистериозних господара свих протеста и незадовољстава на свим земљимним шаровима.

Имена Сороша, Срђе Поповића, Џина Шарпа у самом су врху истрага.

Корона циљала послове Американаца

Нови извештај Националног бироа за економска истраживања (НБЕР) пружа прву анализу ефеката закључавања на мала предузећа у САД и доноси , шокантно откриће да су компаније у власништву Афроамериканаца потонуле за 41%.

Национални Биро је наручио Извештај под називом ”Утицај Kовид-19 на власнике малих предузећа: Докази о губицима из анкете становништва у априлу 2020.“ – показују да је угашено 3.3 милиона малих бизниса. Гашење малих предузећа у априлу достигло је рекорд а економски потоп се се осетио у свим индустријама.

У извештају се наводи да су најтеже погођени афроамерички бизниси 41% у периоду од фебруара до априла. Следе латино-власници 32%, а азијски власници предузећа угасили су 26% својих бизниса,

Стране компаније затвориле су 36%, предузећа а комапније у власништву жена „пале“ су 25%.

„Негативни утицаји у раној фази на пословање у мањинским и страним предузећима, ако се продуже, могу бити проблематични за ширу расну неједнакост због значаја мањинских предузећа за стварање нових радних места“, рекао је аутор извештаја, Роберт Фајрли са Универзитета у Калифорније у Санта Црузу.

У одвојеном истраживању закључује се да економски пад изазван вирусом може довести до тога да се најмање 52% малих предузећа затвори у наредних шест месеци. За читаоце је најважније да схвате да скоро половина свих послова у Америци потиче из малих предузећа.

Пола планете нема где да ради

– Половина светских радника који су под непосредним ризиком да изгубе средства за живот због коронавируса. Скоро половина светске радне снаге – 1,6 милијарди људи – налази се у „непосредној опасности да им се униште средства за живот“ због економског утицаја Kовид-19, упозораваМеђународна организација рада ИЛО са седиштем у Женеви.

Како наводе у анлаизи од укупног глобалног радног становништва од 3,3 милијарде, око 2 милијарде ради у „неформалној економији“, често на краткорочним уговорима или самозапошљавању, и претрпело је 60% пад плата у првом месецу кризе. Од тога је 1,6 милијарди суочено са губитком средстава за живот, упозорила је ИЛО .

„То показује да се криза запошљавања и све њене последице продубљују у поређењу са нашим проценама од пре три недеље,“ рекао је генерални директор УН-а, Ги Ридер, на брифингу, предвиђајући „масовну “Утицај сиромаштва.

„За милионе радника, приход значи храну. Без посла , нема сигурност и нема будућности. Милиони предузећа широм света једва дишу ”, рекао је Рајдер.

„Они немају уштеђевине или приступ кредиту. Ово су права лица света рада. Ако им сада не помогнемо, они ће једноставно пропасти.“

Северна и Јужна Америка биле су најтеже погођене регије након брзог ширења вируса кроз САД и Бразил, али самозапослени и уговорни радници у Европи такође су били у непосредној опасности од гледања да њихов животни век нестане.

У Америци се очекује да ће губитак посла у другом кварталу 2020. достићи 12,4% у поређењу са нивоом пре кризе. У Европи и централној Азији пад се процењује на 11,8%. Самим тим и приходи радника на црно (туризма, угоститељство, забава) пашће од 81% у Африци и Америци, 21,6% у Азији и Тихом океану, а 70% у Европи и централној Азији.

Поново запошљавање пуном паром у Кини према ИЛО значи да су се приходи запослених радника повећали на глобалном нивоу.

Ипак, продубљујућа криза у многим другим деловима света оставила је више од 436 милиона предузећа суочених са великим ризицима озбиљних поремећаја. Ови послодавци послују у најтеже погођеним економским секторима, укључујући 232 милиона фирми у велепродајном и малопродајном сектору, 111 милиона у прерађивачкој индустрији, 51 милион у смештајним и прехрамбеним услугама, и 42 милиона у некретнинама и другим пословним активностима.

Ги Ридер је истакао да је: „Пандемија је показала колико је несигурно, и крхко светско тржиште рада и колико су радници у свету неравноправни. Обично се каже да ова пандемија не дискриминише у медицинском смислу то је тачно, али у погледу економских и социјалних ефеката, ова пандемија масовно дискриминише и пре свега дискриминише оне који су на доњем крају света рада, оне који немају заштиту, оне који немају ресурсе и основе онога што бисмо назвали битним стварима нормалног живота.“

Беда, Сорош и отпор увеке иду заједно

И у последњем цитату званичника ИЛО Ги Ридера препознају се црни људи који су 25.маја изашли да протествују против полицијског злочина у Минеаполису.Од тада до данас њихов протест против расизма нема много везе са узроцима мада је ”окупирао” планету.

Организација Блек Лив Матер настала је пре шест година а постала је ”гласна” доласком Трампа на власт 2016. Како примећују аналитичари, организација је ”црпела снагу” и инспирацију из покрета Окупирај Волстрит и заједничко им је каратеристика ”недостатак јасности у циљевима политичке борбе”.

„Руководство Блек лив метерс-а постало је каријерно оријентисано ка апарату Демократске странке Клинтонових која је кроз непрофитни индустријски комплекс савладала довођење разних друштвених покрета под своје управљање. Демократе су Јавне фондове преусмеравале у приватну контролу кроз разне фондације“, пише УНЦ Ривју.

– Заједно са фондацијом Форд која је руководству Блек ливс метерс дала огромне донације у износу од 100 милиона долара, Џорџ Сорош и његов Фонд за отворено друштво су ”главни осумњичени” киднапери протеста. Срђа Поповић, Отпор и његов Центар за ненасилну акцију наравно неоизоставни су део сваког текста о револуцијама свих боја.

Унц Ривју између осталог о Отпорашу пише:

Једна фигура која се мистериозно појавила на сцени у првим данима Окупирај Вол стрит 2013-а повезаним са Сорошом био је српски политичка активиста , оснивач Отпора! (политичка организације које су предводиле протесте 2000. године и свргнуле су демократски изабраног председника Србије Слободана Милошевића, у познатој „Булдожер револуцији“).

Срђа Поповић

Убрзо након Поповићевих консултација са активистима ”Окупирај” у парку Зукоти у Њујорку, Викиликс документи су открили значајне везе београдског организатора са америчким обавештајним установмаа преко глобалне обавештајне платформе Стратфор (познате као ЦИА у сенци). Још од љихове улоге као инструмента америчког режима у мењању Србије, Отпор и ЦАНВАС добијају финансијску подршку посредника ЦИА-е као што су НЕД, ОСФ, Фридом Хаус, УСАИД, као и бостонски Институт Алберт Анштајн који је основао амерички политолог Џин Шарп.

О Срђи и Сорошу ће се писати.

(Аутор је новинар Новости и колумниста портала ИН4С)

ИН4С