Почетак » Вести » Свет » Американци гомилају носаче авиона, чека се реакција Кине

Американци гомилају носаче авиона, чека се реакција Кине

Након што је америчка војска први пут после више година распоредила носаче авиона у Тихом океану, уследила је реакција Кине, чији су државни медији истакли да Пекинг неће одустати од одбране својих интереса у региону, пише Си Ен Ен.

Према саопштењу америчке морнарице, носачи авиона Роналд Реган и Теодор Рузвелт патролирају западним Пацификом, док је пловило Нимиц на истоку.

Сваки од тих бордова носи више од 60 авиона, што је навеће присуство америчких носача у Тихом океану после 2017. године, када су тензије са Северном Корејом око нуклеарног програма те земље биле на врхунцу.

Кинески Глобал тајмс истиче да амерички носачи авиона могу да представљају претњу у спорном Јужном кинеском мору.

„Нагомилавајући носаче авиона, САД желе да покажу целом региону, па чак и свету, да су и даље намоћнија поморска сила јер могу да уђу у Јужно Кинеско море и прете кинеским трупама на острвима Сиша и Нанша“, рекао је за тај лист поморски стручњак Ли Ђе.

Он додаје да та пловила пролазећи и кроз околне воде, показују да САД могу да спроводе своју „хегемонистичку полтику“.

У извештају се истиче да Пекинг може да у знак одоговора изведе војне вежбе као би показала своју ватрену моћ и упозорава да Кина поседује оружје као што су балистичке ракете намењене уништавању носача авиона.

Тањуг/Интермагазин