Почетак » Вести » Свет » У Aмерици бесни рат четврте генерације!

У Aмерици бесни рат четврте генерације!

У Америци је у току Рат четврте генерације који се води против актуелног председника Доналда Трампа.

Ово истиче неколико аналитичара који протесте и немире у САД виде као добро организован сценарио који за циљ има, ако не рушење, а оно барем слабљење Трампа и помоћ Демократама да остваре бољи резултат на изборима у новембру.

Иако делује као неки термин из научнофантастичног филма, појам Рат четврте генерације се први пут спомиње давне 1980. године. Формирали су га амерички аналитичари међу којима је најпознатији палеоконзервативац Вилијам С. Линд.

Најпростије речено – у рату четврте генерације не учествује држава већ рат воде криминалне организације, грађански покрети, приватне војне компаније, парамилитантне групе, религиозне или идеолошке групе…

Претеча рата четврте генерације је устанак робова у старом Риму који је водио Спартак.

Како наводи др Небојша Вуковић са Института за међународну политику и привреду некадашњи потпуковник америчке војске Томас Хемс сматра да су и неки сукоби новијег датума пример за рат четврте генерације.

„Хемс је обрасцима рата ћетврте генерације придодао и неколико сукоба из скорије прошлости од којих неки још увек трају. У питању су палестинско-израелски окршаји с почетка 2000-тих година, деловање Ал Каиде против САД, рат у Авганистану и Ираку…“, пише др Вуковић у оквиру свог рада „Концепт рата четврте генерације – генеза, елементи и значај“.

Сада када смо мало детаљније објаснили појам враћамо се на улице америчких градова где се немири не смирују због убиства црнца Џорџа Флојда за које је оптужен полицајац Дерек Шовин.

Већ смо писали о томе да су њих двојица радили у истом ноћном клубу као обезбеђење а постоје јаки посредни докази да су се и познавали.

Оно што је занимљиво је да се као власник локала где су дотични радили помиње извесна Маја Сантамарија. Ипак, према за сада доступним информацијама прави власник је породица Сабри. На све то појавиле су се и информације да је локал кроишћен за прање новца. Иначе породица Сабри је врло имућна.

Власник клуба је Муна Сабри још од 1996, а његов рошак Басим Сабри је био хапшен од стране ФБИ. Поједини медији су писали да је породица Сабри подмићивала својевремено градске званичнике у Минеаполису.

Власник радње, из које су запослени позвали полицајце, мислећи да је Џорџ Флојд платио цигарете наводно фалсификованом новчаницом од 20 долара, је Махмуд Абумејала.

За њега се тврди да је активиста покрета „Black Lives Matter“.

У року од шест сати после смрти несрећног Флојда, новинар који је познавао Махмуда послао је видео медијима. Породица Џорџа Флојда одмах је ангажовала адвоката Бена Крампа који је водио случај убиства афроамеричког тинејџера Трејвона Мартина кога је убио бели полицајац Џорџ Зимерман.

Шон Кинг, активиста и писац који је повезан са покретом „Black Lives Matter“ је одмах подигао прашину око целог догађаја.

У року од 12 сати градоначелник је одржао конференцију за медије, у року од 18 сати четири полицајца су отпуштена.

„Све делује као да се нешто знало унапред“, навео је неименовани амерички аналитичар.

И да не буде забуне.

Смрт Џорџа Флојда је трагедија која није смела да се догоди. Очигледно је да је на делу била прекомерна употреба силе. Ово је само један од случајева који показује какав проблем са расизмом има САД.

Али једно је такође сигурно – проблеми нису почели са Трампом.

Ово што се дешава сада на улицама прерасло је у много више од протеста за права црнаца.

Пљачкају се скупоцене радње са сатовима, обијају се салони аутомобила, демонстранти односе шта им падне под руку. Протести због убиства једног младића претворили су се у покушај да се пре избора ствари промене у Вашингтону. Или барем да се једнима олакша (Демократе) а да се другима отежа (Републиканци/Трамп) пут до (новог) четворогодишњег мандата.

Трамп је напослетку извео полицију и Националну гарду.

Ништа што не би урадио сваки други председник када би руља данима и ноћима палила и пљачкала.

И на крају, ниједно насиље није оправдање за друго насиље. Демонстранти очигледно верују да су овим трагичним догађајем некако добили право да чине шта им је воља јер се боре за нечија права.

А сетимо се шта је рекао славни Жан Жак Русо:

„Слобода човека није у томе да може чинити све што жели, него у томе да не мора чинити оно што не жели.“

Курир