Почетак » Вести » Србија » Адвокат Бојић: О Томпсону Јавни сервис Црне Горе, замислите, био „необавијештен“?!

Адвокат Бојић: О Томпсону Јавни сервис Црне Горе, замислите, био „необавијештен“?!

Адвокат Владан С. Бојић је реаговао због аката поводом његове представке Комисији за представке и приговоре РТЦГ коју је поднио због емитовања спота и музичке нумере хрватског кантаутора Марка Перковића-Томпсона од 9. маја 2020. у Јутарњем програму РТЦГ.

Бојић је у представци навео да је Дан побједе у Другом свјетском рату 9. мај 2020. – Јутарњи програм Јавног сервиса РТЦГ жигосао као врсног промотера експлицитно најсировијег усташтва НДХ у лику и дјелу М. П. Томпсона.

представка

„Учтиво питам да ли је усташтво и НДХ бар дијелом поражено? Не питам да је оно неспорно трајно обиљежено најмонструознијим злочинствима и злочинцима 20. вијека. “Музика и пјесме” гњецаво устројеног “заусташе” Томпсона су одавно забрањене широм Европе, а у ЦГ ни поводом Дана побједе – прије 3 дана?! И, умјесто да се ИСТОГ МОМЕНТА “ЗАЦРНЕ СВИ ЕКРАНИ РТЦГ“ (до објаве оставки, смена, санкција) уследила су бласфемична објашњења “о ненамјери” смушена извињења, а програм настављен уз “зборни” знак нацисте “за његов дом спремни”. Не дајте да њихов – буде наш дом, нашој Црној Гори, нашој дјеци, вазда за добро спремној. Савјет РТЦГ је истакао за запрепашћење (као да се овај монструм-чин десио у Уганди), а водитељка Разић нешто објаснила и извинила се „неком“. Наиме, извинила се “једном “броју јавности” да јој се “оно омакло” тврдњом: “Томпсон је могао да увриједи “ЈЕДАН БРОЈ” наших гледалаца!” А онда дан касније репризиран исти Томпсонов спот као у лошем вицу “исприка двапут заредом а омакло се”. Пјесме Томпсона вријеђају свако нормално људско биће. Наслови пјесама ћу навести а о садржају кажу они, нпр: 1.) Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара“; 2.) Сјајна звијездо изнад Метковића поздрави нам Анту Павелића“ 3.) У Чапљини клаоница била, много Срба Неретва носила; 4.) Ој Неретво теци низа страну, носи Србе плавоме Јадрану“ (…) Дакле није посреди “јавно величања усташтва”, већ сладострастан “живопис” клаоница, месара, клања људи. Томпсона је подржало низ хрватских “удруга”. Он је задовољан „Црвеном Хртватском“, нагласком да “сусједство“ с гуштом слуша његове пјесме. Док се нижу дани стида и јада, сматрам нужно активирање представке. То важи од водитељке “којој се омакло”, а кључно од “ оних којима се није ништа омакло”, за које озбиљно сумњам да не одричу срамне крваве штафете братоубиства и оцеубиства која “краси” ЦГ и њом се 75 љета вјечно вије. Објективно најодговорнији по закону, професионално, морално је – законски заступник РТЦГ. У интеррегнуму новчане казне му служе да остане на што „удаљеној сумњи“ од одговорности. Ко има највише дискреционог овлашћења тај има и највише одговорности. Законски заступник одговара за слаб избор себи подређених, слаб надзор, лоше, тј. недовољне инструкције, што су аксиоми савременог права (culpa in vigilando, insicipiendi, instruendo). Он не смије у овом фактуму остати имун, „вакционисан“ од казне. Ерго – redde rationem (положи рачун).Није извињавајући разлог ако се тог јутра незгодно спотакао и омакао му се Томпсон. Tо може бити исприка, али бедастa, зар нe, навео је адвокат Бојић.

РТЦГ / Томпсон

Уреднички тим РТЦГ на Бојићев приговор доставио је следећи одговор:

„Када је ријеч о објављивању пјесме хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона, првенствено наглашавамо да је услиједило извињење менаџмента и уредништва РТЦГ због пропуста уреднице Марије Разић. Истовремено се уредница Разић извинила, нагласила да је пјесму уврстила у програм по сопственој одлуци, изразила кајање и спремност да сноси све консеквенце (….). Наглашавамо да у садржају емитоване нумере нема никаквих профашистичких и националистичких елемената због чега не постоји та врста одговорности уреднице Разић, наводи се у одговору Савјета РТЦГ.

одговор РТЦГ

Адвокат Бојић саопштио је да Савјет није одговорио на приговор о одговорности оних најодговорнијих, односно најодговорнијег.

„Они се никако и нико их не може ослободити од одговорности принципом – омакло се – јер они одговарају по правилима објективне одговорности, па и кад се “омакне”. Дајете забрињавајућу одбрану, јер се тим изговором може убудуће бранити свако и за било какво дјело, јер “омакло се”, наводи Бојић.

Констатације садржане у дијелу записника, сматра адвокат Бојић, су у алиби функцији одбране оног и оних који се не могу никако објективно ничим одбранити.

„Црну Гору није “појео” већи срам, приземност и биједа бизарности од промоције ноторно усташоидног Томпсона на Дан побједе 9. маја 2020. Није он “контроверзан”(како пишете), већ нацистички растројен кантаутор “пјевач” усташства и заговорник геноцида прије свега према српском и јеврејском народу. Изговор Савјета да РТЦГ само “површно” познаје лик и дјело, (уз замерку мени да “до танчина” познајем ту “појаву”), је тек невјешт покушај да се најодговорнији у РТЦГ сакрију од самих себе и екскулпирају, јер свако елементарно писмен, кога служи вид и слух у региону бивше Југославије, зна о коме и о чему је овдје ријеч. Нећете ваљда рећи да Јавни сервис (РТЦГ) који служи “обавјештености” свих грађана Црне Горе, због чега га грађани и плаћају – НИЈЕ ОБАВЈЕШТЕН? А притом мени, држављанину, резиденту Црне Горе замјерате што сам добро обавјештен? Уз све то, ја сам вам се у својству обичног грађанина на вашем прописаном обрасцу писмено обратио, са својим личним именом, адресом личног пребивалишта и са приватне и-мејл адресе, а не никако као адвокат. Јер, ја никог не заступам у конкретном, већ остварујем своја Уставом, конвенцијским нормама и законом зајемчена грађанска права. Ако о томе нисте обавјештени, могли сте то бар “прочитати”? Зар је читање постало непремостив проблем у Јавном сервису коме имам право да приговарам и имам право да критикујем, јер је то моје неспорно суверено грађанско право, истакао је у одговору адвокат Бојић.

Закључно, лапидарном Препоруком нисте јавности дали елементаран одговор: “Како се то “омакло” да на Дан побједе 9. маја 2020. емитујете, па онда још и репризирате баш “музичку нумеру” баш општепознатог гласника нациста и усташа, нагласио је он.

“У случај вјерује само онај ко није обавјештен о узроку, а ја се бринем као грађанин Црне Горе да ви узрок знате, али га смјешно “ћутите”, уз класичне знаке очаја разголићених. То је слабост излизаног обрасца: “Кад не можете аргументе побити разумним и ваљаним контрааргументима, ударате – “политикантски” – аргументом на човјека.“ То нема будућност. Не желим с вама никакву даљу полемику, јер сте је се засад нисте показали достојни, већ ћу вас све срдачно поздравити прилагођеним ријечима Оног Свеца из Клепаца: “Само ви наставите да радите свој посао.” Поштовани, ја ћу наставити свој. Вјерујем да у Савјету РТЦГ има одговорних људи који би принципијелно из тог “Органа“ Јавног сервиса требало свакако што прије коначно да иступе, закључио је адвокат Бојић.

ИН4С