Почетак » Вести » Војводина » Напредњачки обрт у Сремским Карловцима и протестно гласање против одлука у Скупштини општине

Напредњачки обрт у Сремским Карловцима и протестно гласање против одлука у Скупштини општине

Чак ни одборници владајуће коалиције у Сремским Карловцима прошлог четвртка нису гласали за предлог да се уђе у јавно-приватно партнерство са београдским фирмама које се баве ЛЕД расветом – али позадина оваквог обрта не лежи у лоше уговореном послу, већ у политичком обрту на локалу.

На дневном реду Скупштине општине Сремски Карловци у четвртак се нашао предлог јавног уговора о јавно-приватном партнерству (ЈПП) без елемената концесије за реконструкцију јавне расвете у уштеде применом „ЛЕД“ технологије.

Општина је претходно на јавној набавци као партнера изабрала „Смарт Енергy Инвестмент“, фирму којој је седиште у Мађарској, а са огранком у Београду. Власник „Смарт Енергy Инвестмент“ је Обрад Тадић, некадашњи помоћник директора у Управи за капитална улагања АПВ, а такође власник консултантске фирме „ППП Инвестмент“, која се специјализује за ЈПП.

Ова фирма имала је сарадњу са фирмом „Кееп Лигхт“, блиској владајућој структури, а и „Смарт Енергy Инвестмент“ је, како наводе на званичном сајту, „поуздан партнер локалним самоуправама у подизању нивоа квалитета услуге јавног осветљења“. „Смарт Енергy Инвестмент“ је намеравао да ангажује подизвођача и то фирму „Елгра Висион доо“ из Угриноваца, а ЈПП би трајало 15 година.

Општина би плаћање накнаде почела тек кад се заврши реконструкција и инсталација нове расвете. Гарантована годишња уштеда без ПДВ била би 645,7 милиона евра, односно око 76 милиона динара, а која се дели између општине и приватне фирме.

„Накнада која припада јавном партнеру износи 43.280,07 евра односно 5.087.697,74 динара, што износи гарантованих 5 одсто и додатних 0,5 одсто, што представља додатну понуду понуђача. Приватном партнеру припада накнада од 602.488,95 евра односно 70.824.323,29 динара за период од 15 година, што представља и вредност јавног уговора“, наводи се у основним подацима о уговору.

Дакле, укупна уштеда електричне енергије била би 76 одсто, док би уштеда трошкова одржавања јавног осветљења била стопроцентна. Општина се не би кредитно задуживала, а очекивани век трајања нових ЛЕД светиљки је 25 година.

На папиру тако пише, али одборницима владајуће партије овај предлог се, изненађујући, није свидео. Већином гласова, предлог који је имао готово цео посао уговорен и припремљен оборен је, уз критике појединих одборника чак и на рачун председника општине.

У Сремским Карловцима се, заправо, дешава реконструкција владајуће структуре, чланова и одборника, а као највеће изненађење јавља се то да актуелни председник општине Ненад Миленковић није на изборној листи. На листи је, додуше, на високом другом месту актуелни начелник општинске управе Стефан Стевић, који се најављује као кандидат за новог председника општине.

„Платио сам цех политике напредњака“

Одборник Српске напредне странке Мијодраг Ћирковић један је од десетак напредњака који су гласали против предлога о јавно-приватном партнерству. Гласао је против јер се ради о, каже за 021, „личном интересу појединих функционера и чланова СНС“. Како каже, партнерство са приватном фирмом директно би нанело штету локалном ЈКП „Белило“, које је до сада одржавало расвету.

„Уништавамо наше јавно предузеће да бисмо дали послове некоме другоме. Из тих разлога смо гласали против и то није први пут да устајемо против накарадних одлука. Српска напредна странка јесте већина у скупштини и доносили су накарадне одлуке, па је тако бирана фирма за кошење траве из Новог Сада, која је узимала новце намењене ЈКП ‘Белило’, које се финансира из буџета. Ја сам платио цех те политике напредњака и не бих желео да идем дубље“, каже овај сада бивши члан СНС, који је био међу оснивачима партије.

Он је један од досадашњих одборника који није на изборној листи и до тога је дошло, каже, његовом вољом.

„Доста нас је напустило СНС, један републички посланик, три локална одборника… Не могу да се супротстављам више, нисам успео у томе, а ситуација ће само бити жалоснија. Мислим да никад није постојала гора локална екипа од ове која се сада налази на изборној листи. Човек из Титела претендује за позицију председника општине, а честити људи из Карловаца више не желе да се баве овим послом“, наводи Ћирковић за 021.

Он говори о начелнику општинске управе Стефану Стевићу, који из Титела долази на посао у Карловце.

„Мене боли будућност мога града, у њему сам 45 година. Ми стагнирамо, пропадамо, уништавамо, за четири године мандата је у Карловцима направљено 500 метара асфалта. Председник општине не долази на посао откако није на листи“, додаје Ћирковић.

Ни председник општине, а ни начелник општинске управе, нису присуствовали претходној седници Скупштине општине. Према речима шефа одборничке групе опозиционе Српске радикалне странке Драгана Тришића, Стевић се није појавио ни на једној седници Скупштине општине откако је постављен за начелника.

„Члановима СНС у Карловцима управљају људи из Новог Сада и Београда, то је јасно свима. У питању је утицај Дине Вучинић (шефице одборничке групе СНС у Скупштини града Новог Сада). Сад су пустили низ воду и председника општине. Велико је незадовољство у СНС и због чињенице да је уклоњено 10 њих са нове листе и доведени су нови људи, половину њих не познајем – а ја сам локалац. Карловци не иду у добром правцу“, наводи Тришић за наш портал.

На питање шта би се десило кад би предлог о улазак у ЈПП са приватном фирмом за увођење штедљиве расвете прошао, Тришић каже да би се створили нови проблеми.

„Тим пројектом нису чак ни обухваћене све светиљке у Карловцима, па је питање ко би одржавао светиљке које нису обухваћене тим планом. Ако ми домаћински водимо политику и ако смо основали јавно предузеће за послове од јавног значаја, шта ће нама сад ту приватни партнери? ‘Белило’ је овај посао добро обављало, зашто бисмо профит давали приватним фирмама? Поставља се питање сврхе постојања јавног предузећа. Овај предлог је раније био повлачен са дневног реда и већ је била пометња, као и сад у четвртак. Имамо ми много приоритетније проблеме од расвете, на пример одвођење атмосферских падавина јер ће почети да нам се распадају делови Карловаца. Грађани имају пензије по 11.000 динара, живе у екстремном сиромаштву“, напомиње шеф одборничке групе СРС у Скупштини општине.

На питање 021 како је могуће да су неки четири године током мандата гласали како им се рекло, а потом су променили мишљење кад се нису нашли на листи, Тришић коментарише да је било таквих и знали су каква се штета наносила Сремским Карловцима.

„Знали су и ћутали. Нашли су да се побуне на последњој седници“, закључује наш саговорник.

021 је покушао да сазна мишљење актуелног председника општине Ненада Миленковића и начелника општинске управе Стефана Стевића на јучерашњем представљању пројекта општине – туристичког брода, али се они на догађају нису појавили.

Иначе, још једна одлука која није прошла на седници Скупштине општине је одлука о јавном окупљању, против које се такође „протестно“ гласало против.


ртв.рс
Аутор: Горица Николин – gorica@021.rs / 021.rs