Почетак » Вести » Србија » Стиже Гренел са новом тактиком

Стиже Гренел са новом тактиком

Трамп наложио тоталну офанзиву у решавања проблема Косова. Амерички председник „ослободио“ је човека од највећег поверења Ричарда Гренела свих других дужности и наложио му да се посвети искључиво оживљавању дијалога између Београда и Приштине и спровођењу плана који би требало да размрси косовски чвор.

Оно о чему се дуже време спекулисало потврдио је у недељу и сам Гренел, који је на Твитер налогу написао „Истина“, одговарајући тако на медијске наводе да одлази са функције амбасадора у Немачкој. Претходно је Трампов специјални изасланик за решавање односа Београда и Приштине напустио и место шефа свих америчких обавештајних служби (као вршилац дужности надзирао је и координирао рад чак 17 обавештајних агенција у САД).

Према речима саговорника, ово је несумњив доказ да је Доналд Трамп ставио Косово високо на листу спољнополитичких приоритета. То је потврдио и Гренелов портпарол Дик Кастин, који је изјавио да ће Гренел остати специјални изасланик председника САД у дијалогу Београда и Приштине после информације да се повлачи са места амбасадора САД у Берлину.

– Он очекује да се дијалог настави што пре, чим се заврши формирање косовске владе – рекао је Кастин.

Дејан Милетић, директор Центра за проучавање глобализације, истиче да има више димензија кроз које треба тумачити потез Вашингтона.

– Прво и основно јесте чињеница да ће задржати функцију специјалног представника председника САД и, по свему судећи, имаће више времена да се бави проблемима разговора Београда и Приштине. Нема дилеме да ће се фокусирати на тражење решења и покретање дијалога у смеру неког компромиса. Али то није једини разлог. Гренел се показао као изузетно поуздана Трампова фигура и дипломата од угледа и имаће важно место и током Трампове предизборне кампање. На све ово, не сме се изгубити из вида да је Гренел повукао много озбиљних потеза и замерио се многима и чињеница да га сада Трамп повлачи може да значи и да ће га поставити непосредно пре избора на неку нову позицију – оцењује Милетић.

Мој став: Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије

Било како било, Америка на Косову мора да задржи предоминантан утицај јер тамо има трајни интерес. Гренел ће се сад поново активирати да би покушао да издејствује успех Трампа на КиМ уочи избора у Америци. Оно што ће му бити отежавајућа околност јесте то што нама, а могуће и Приштини, следе избори.

Српски Телеграф